Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Välj dryck till fransk mat

Det franska köket har utvecklats tillsammans med landets viner. Det gör det enkelt att välja dryck.

Vin till fransk mat

Det franska köket är betydelsefullt för hela den västerländska matkulturen. Tillagningssätt och ingredienser varierar stort från region till region – alltifrån lätta och eleganta fiskrätter i Loire till mustiga köttgrytor i Rhone eller Bourgogne. Det franska köket har utvecklats tillsammans med vin och därför är maten ofta vinvänlig.

Vin till fransk löksoppa

Löken göra att soppan har en sötma som man behöver ta hänsyn till. Ett friskt och fruktigt vitt vin, gärna med aningen sötma, går bra till. Om du vill ha rött vin till så rekommenderar vi ett mjukt, utan strävhet.

Vin till fransk fisksoppa

Det vanliga är att soppan är kryddad med fänkål och timjan och har tomat, potatis och vitlök som ingredienser. Här kan du välja rosévin som i sydfrankrike eller varför inte ett friskt och fruktigt vitt vin med hög syra, gärna en sauvigon blanc.

 

 

Välj lokalt är en bra regel

Den gamla tumregeln att välja lokala viner fungerar bra. Kryddigheten och syran i den sydfranska fisksoppan bouillabaisse matchas till exempel med fördel av ett friskt och bärigt sydfranskt rosévin i örtig stil. Och till en rödvinsbaserad gryta passar oftast ett rött vin från smaktypen kryddigt & mustigt.

Ta gärna sött till osten

Franska ostar som brie, gruyère och rochefort är populära i Sverige. Tänk på att många av ostarna är påtagligt salta och därför ofta kräver ett vin med sötma. Söta vita viner eller starkviner med sötma är i regel ett bättre val än ett rött vin till ost. Vill du ändå prova rött till så välj gärna ett mjukt och bärigt eller ett fruktigt och smakrikt. Vita viner från smaktypen druvigt & blommigt är ett bra "universalvin" till olika sorters ostar.