Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Passande dryck till italiensk mat

Det går att dela in det italienska köket i två delar: det norditalienska och syditalienska.

Vinvänlig mat

Gemensamt för båda stilarna är att den italienska matkulturen vuxit fram tillsammans med en vinkultur och de flesta rätter är därför otroligt vinvänliga. I svenska kök är italienska rätter som pizza, pasta, risotto och olika italienska ostar vanliga inslag. 

Pizzan är en otroligt viktig del av den italienska matkulturen. Vetedegen som pizzan baseras på är liksom pastan väldigt neutral och det är därför pålägget som avgör dryckesvalet.

Vin till pizza

Till skaldjurspizzan kan ett friskt & fruktigt vitt vin passa bra och till riktigt matiga pizzor med kött passar röda viner från smaktyperna mjukt & bärigt eller fruktigt & smakrikt bra.

Öl till pizza

Ett ljust öl, som exempelvis en ljus lager i internationell stil eller dortmunder helles passar bra till de flesta pizzor. Till en pizza med salt skinka och korvar kan även en pale ale, amber ale, amerikansk pale ale eller IPA med lite sötma passa bra.

Vin till pasta

Pastan är stärkelserik och ger många rätter fyllighet. Smaken är dock tämligen neutral och därför styrs dryckesvalet av vilken sås och vilka tillbehör den serveras till. Feta norditalienska pastarätter med gräddiga såser som smaksätts med nötter eller ost matchas med fördel av mjukare röda viner från smaktypen kryddigt & mustigt, eller vita från fylligt & smakrikt. Syditalienska pastarätter med tomatbas matchas med friska viner från typen friskt & fruktigt eller eller rosévin från smaktypen fruktigt & smakrikt.

Öl till pasta

En ljus lager i pilsnerstil passar de flesta pastarätter, med sin brödighet och lagom beska. Skaldjurspasta så kan du gärna välja en veteöl, exempelvis hefenweissen eller witbier eller en lager i internationell stil. Till mustiga pastarätter med korv eller lamm kan en ale i stil med bitter, APA eller amber ale passar bra.

Vin till risotto

I grundutförandet är rätten fet och smaksatt med vitt vin och parmesan. Lök och buljong ger också sälta och sötma. Ett vitt vin med fatkaraktär går alltid bra. Ett rött vin går också bra om du smaksätter med exempelvis svamp.

Öl till risotto

En ljus lager i internationell stil eller dortmunder/helles går bra till krämig risotto, även en fruktigare ale som exempelvis amerikansk pale ale går bra. Svamprisotto matchar du också med mellanmörk öl som exempelvis california common eller bitter.