Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Sushibitar på fat

Dryck till sushi

Sushi är elegant mat med många grundsmaker: umami, salt, sött och syra. Ett ljust öl eller vitt vin med sötma är bra val för att matcha till sushi.

Vin till sushi

Sushi har mycket umami och sälta samt sötma från riset. Wasabi, soja och ingefära brukar vara vanliga tillbehör, vilket också sätter smak. Här rekommenderar vi ett vitt vin med viss sötma, smaktyperna friskt & fruktigt eller druvigt & blommigt, för att matcha maten. Sötman matchar det salta och tar även hand om umamin, samt kryddstark wasabi och ingefära.

Passande vin till sushi

Öl till sushi

Maten är elegant och har mycket umami i sig. Ett lättare och ljusare öl är att föredra än ett beskt och mörkt öl, som riskerarar att ta över i smak. En hefeweissen, en ljus lager i internationell still eller en wittbier är bra val mot elegant sushi.

Passande öl till sushi

Champagne till sushi

Champagne eller annat mousserande passar också bra till sushi. Här kan du gärna välja ett vin med viss sötma, för att matcha umami, sältan och det söta i sushin.

Passande mousserande vin till sushi

Sake till sushi

En klassisk kombination är ju självfallet sake, det som japanarna själva dricker till. Här finns många varianter att välja mellan, men undvik att servera saken varm – den ska helst vara kyld.

Passande sake till sushi

Alkoholfritt till sushi

Alkoholfritt passar bra till sushin. Det alkoholfria ölet blir allt bättre och finns i olika varianter. Det vita vinet och mousserande alkohohlfria passar också väldigt bra till.

Passande alkoholfritt vitt vin till sushi

Passande alkoholfri öl till sushi