Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Passande dryck till karibisk mat

Chili, kokos, koriander och ingefära är viktiga smaksättare i karibisk mat. Även färsk frukt är vanligt i många rätter.

Karibisk kokkonst har influerats av många olika kulturer. Europeiska, orientaliska och afrikanska inslag förekommer – liksom influenser från den sydamerikanska matkulturen. Rätterna präglas ofta av välbalanserade smaker med mycket chili, kokos, koriander och ingefära. Färsk frukt är ett viktigt inslag i många rätter, även till kött.

Öl till karibisk mat

De söta och heta smakerna i karibisk mat matchas överlag bäst av ett ljust lageröl med låg beska. Ölet tar ner upplevelsen av hetta. 

Vin till karibisk mat

Den som hellre dricker vin väljer ett vitt från smaktypen druvigt & blommigt med viss sötma. Torra vita viner och röda viner är inte att rekommendera eftersom de kommer att upplevas som kärva och sura mot den söta och heta maten.

Kolhydrater dämpar hetta

Många av de traditionella rätterna är mycket stärkelserika: en bit kött kan mycket väl serveras på en tallrik med både ris, svarta bönor, matbanan och potatis. Dessa kolhydratrika milda tillbehör dämpar upplevelsen av hetta i maten. På Kuba används ofta sofrito, som är en blandning av lök, grön paprika, vitlök, oregano och svartpeppar, som en bas i allt ifrån grytor till bönblandningar. På Jamaica präglas köket till stor del av kryddstarka fruktiga såser: kokosnötter, scotch bonnet pepper, chili och tropiska frukter ger rätterna smak.