Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Passande dryck till kinesisk mat

Kinesisk mat har stor spännvidd, beroende på vilken region maten kommer ifrån. Vi tipsar om passande dryck.

Öl till kinesisk mat

I det kantonesiska köket i södra Kina är det vanligt med ångkokta knyten fyllda med kött, skaldjur, grönsaker eller svamp. Dessa serveras i smakrik buljong eller med söta, salta och heta såser – ofta smaksatt med soja och ingefära. Wok med smak av ingefära och chili är ett annat vanligt inslag. Ljus lager i internationell stil eller veteölet hefeweizen är ett bra dryckesalternativ, liksom grönt te.

Vin till kinesisk mat

Den som föredrar vin kan välja ett vitt vin från smaktyperna druvigt & blommigt eller friskt & fruktigt, gärna med lite sötma. Ett mousserande vin i inte alltför torr stil brukar också smaka bra ihop med dessa eleganta smaker. Ett rött vin från typen mjukt & bärigt kan också passa bra om rättens hetta inte är alltför framträdande.

Het mat från Szechuan

Mat från Szechuanprovinsen är nästan raka motsatsen: nudlar och wok smaksätts med riktigt heta kryddor, framförallt szechuanpeppar. Ljus lager med liten beska passar bäst till dessa rätter. För den som vill servera vin kan ett druvigt och blommigt eller friskt och fruktigt vitt vin, med en liten sötma passa.

Den europeiska tolkningen av kinesisk mat är ofta sötsur. Sweet & sour påminner egentligen mycket om den nordiska husmanskosten, där man också ofta jobbar just med kontrasten sötma och syra. Precis som med husmanskost brukar öl ofta vara den bästa drycken till dessa maträtter. Ett vitt vin med viss sötma och hög syra kan också passa.