Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Passande dryck till koreansk mat

Hetta och syra kännetecknar maten från Korea. En ljusare öl med låg beska är bra val. Även vitt vin med sötma funkar. 

Öl till koreansk mat

Ingredienser som röd chilipeppar, soja och vinäger ger heta och syrliga smaker som är svåra att kombinera med vin. En ljus lager i internationell stil, eller en veteöl som hefeweizen/witbier är den bästa kombinationen.

Vin till koreansk mat

Som alltid när det är stark/het mat på tallriken så är ett vitt vin med sötma, som fungerar bäst. Sötman i vinet lindrar det heta i maten. Bra smaktyper att leta i är friskt & fruktigt och druvigt & blommigt. Om du vill ha rött vin, så bör du välja ett från smaktypen mjukt & bärigt. Rosévin fungerar också, men även här med lite sötma. Smaktypen fruktigt & smakrikt bör du leta i när det gäller rosé.

Te till koreansk mat

Det koreanska köket är kryddstarkt och domineras av heta och syrliga smaker. Ris, nudlar, tofu, grönsaker och olika typer av kött är basvarorna. Traditionella koreanska måltider innehar oftast många olika sidorätter och syrade marinerade grönsaker serveras till de flesta måltider. Vanligast är kimchi, en syrad och starkt kryddad kålsallad som smaksätts med chili, ingefära och vitlök. Bulgogi är en vanlig kötträtt, kryddat med bland annat sesamolja. I Korea är te och majsteet oksusu cha den vanligaste måltidsdrycken.