Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Medelhavsmat

Passande dryck till medelhavsmat

I medelhavsmaten är olivoljan närvarande i de flesta rätter. Och många rätter är vinvänliga. 

Vanligt är pastasallad med kyckling eller tonfisk, soltorkade tomater, sparris med parmaskinka, oliver, grillad fisk, sallad med mozzarella eller fetaost, marinerade grönsaker och helstekt fläskfilé kryddat med timjan och citron. Exempel av medelhavsmat är det italienska och det spanska köket.

Vin till medelhavsmat

Rosévin med låg sötma av smaktypen friskt & bärigt, har med sin höga syra en frisk stil som fungerar bra till medelhavsmaten.

Rött vin går bra om du väljer ett mjukare alternativ. Välj gärna från smaktyperna mjukt & bärigt eller kryddigt & mustigt. Pinot noir-viner har både fruktsyran och aromer som går bra ihop med flera av rätterna – allra helst om det är kött och kyckling på bordet.

Vitt vin, gärna ur smaktypen fylligt & smakrikt och med lite smak av fat, passar bra. Fatlagrade vita viner är kraftfulla nog för eventuella kött- och kycklingrätter samt olika grönsaker. Fruktsyran bör vara minst klockan 9 för att vinet inte ska kännas för tungt

Öl till medelhavsmat

Ljusare öl med låg till medelbeska går före en besk ale, som riskerar att ta över i smak. Välj ett öl med beskaklocka 2 till 6. Veteöl eller en ale i belgisk stil (eller en syrlig öl) är inte heller dumt – friska, syrliga och med låg beska, passar de till många av rätterna.