Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Passande dryck till svensk husmanskost

Svensk klassisk mat präglas av sötma, fett, syrlighet och salt. Öl är i sammanhanget ett bra val.

Öl till husmanskost

Ljust eller mörkt lageröl (pilsner i tysk/tjeckisk stil, dortmunder och helles) med måttlig beska är bra val. Dessa matchar sältan i maten och kolsyran lättar upp det feta. Även ale i brittisk stil matchar svensk husmanskost med kött (bitter, mild, amber ale och pale ale). Exempel på rätter är: rimmad, rökt eller gravad lax, isterband med potatismos, raggmunk med fläsk och rotmos med fläsklägg.

Vin till husmanskost

Det är svårt att matcha med vin, men den som vill servera vitt vin kan välja från smaktypen friskt & fruktigt eller druvigt & blommigt vitt vin med sötma. 

Umami sätter gränser

Inläggningar är ofta både salta och syrliga. Sill innehåller liksom all fet fisk dessutom mycket umami. Umami i maten förstärker upplevelsen av beska i drycken, vilket gör att man bör vara lite mer försiktig och välja en smakrik ljus eller mörk lager med måttlig beska. Ligger sillen i en fet sås av majonnäs, crème fraiche eller gräddfil, hjälper det feta till med att ta hand om beskan och det går bra att välja en öl med tydlig beska om man så vill. Beska fungerar nämligen precis som syra. Beskan "hackar" fett och kan också lätta upp många tunga rätter.

Tillbehör som talar mot vin

Många traditionella tillbehör som de söta, syrliga och beska lingonen eller den svenska sötstarka senapen, är vinfientliga men matchas bra av öl. Var försiktig med dessa tillbehör om du vill servera vin till maten.

Alkoholfritt

Många av våra alkoholfria alternativ går bra till husmanskost:öl, cider, äppelmust och viner med lite sötma.

Enkel bondmat

Svensk husmanskost är traditionell enkel bondmat. Mycket av den särpräglade smakbilden kommer sig av att maten konserveras med hjälp av salt, socker, syra eller rökning för att öka hållbarheten. Detta gör att husmanskosten har en smakbild som präglas av sälta, sötma, fett och syrlighet, inte sällan allt på en och samma gång. Dessa smaker påverkar i hög grad vilken dryck som bäst passar till.