Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Smörgåsbord

Dryck till smörgåsbord och smörgåstårta

Svenskt klassiskt smörgåsbord är ofta en blandning av sill, lax, köttbullar, korvar, patéer, kallskuret, ostar och pajer.

Vin till smörgåsbord

Vitt vin med lite sötma är att föredra framför torrt. Maten är ofta salt och syrlig och sötman i vinet gifter sig bra med dessa smaker.

Mousserande vin passar också bra. Här livar bubblorna upp maten och drar ner upplevelsen av feta och salta maträtter. Finns det en gnutta sötma i vinet, underlättar det ytterligare för de olika smakkombinationerna.

Rosévin med viss sötma och hög fruktsyra går bra till smörgåsbordet. Samma principer här – sötman dämpar sälta och syra i maten, fruktsyran lättar upp fet mat.

Vin till smörgåstårta

Smörgåstårta är (oavsett om det är med lax, räkor eller skinka/rostbiff) salt, fett och syrligt från majonnäs. Vitt vin med lite sötma och friskhet passar bra. Mousserande är också en bra kombination, där bubblorna lättar upp.

Öl till smörgåsbord

Ljus lager i internationell stil eller dortmunder/helles är ett bra val. Kolsyran i öl lättar också upp det feta i maten och minskar upplevelsen av sälta, syra och sötma. En ale i brittisk stil passar också bra.

Öl till smörgåstårta

Ljus lager med medelbeska är ett bra val. Även en frisk och syrlig veteöl eller syrlig belgisk ale fungerar bra till smörgåstårta med fisk och skaldjur.

Alkoholfria drycker

Inte alla vill eller kan dricka alkohol under middagen. Just våra alkoholfria alternativ är bra kompis till smörgåsbordet och till smörgåstårtan. Dryckerna har ofta lite sötma (men ändå friskhet) som möter det salta och syrliga i maten.