Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Passande dryck till thailändsk mat

Syra, sötma och umami blandas med heta kryddor. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun, men både vin och öl går bra till.

Vin till thaimat

I de rätter där kokosmjölk mildrar hettan kan man välja ett vitt vin med sötma. Sötman lindrar hettan, och hettan i maten drar ner sötman i vinet. För den som vill framhäva det aromatiska kan en pinot gris eller gewürztraminer fungera bra. Dessa druvor ger dock viner i en lite avrundad stil och passar därför inte bra till rätter med en tydlig syra. Ett vin med hög syra och viss sötma passar bättre till rätter med mer syra.
Rött vin till thaimat är svårt – alkoholen förstärker hettan i maten och hettan i maten förstärker alkoholen och strävheten.

Öl till thaimat

Ljus lager med liten beska eller en veteöl passar bäst till thailändsk mat.
Veteöl med sin låga beska och syrliga smak är ett bra val. Ölens kolsyra dämpar hettan och syrligheten gör att maten känns lite sötare.

Alternativet är en ljus lageröl med liten beska. Hettan och sötman i maten gör att beskan blir tydligare i ölet. Ölet behöver alltså inte smaka så mycket när det kombineras med thaimat.

Smakrikt och hett

I Thailand blandar man det bästa från sina grannländer – wok från Kina och kryddor från Indien. Det thailändska köket är otroligt smakrikt. Här finns både hetta från chili, syra från lime, sötma från socker och kokosmjölk samt mycket umami från den traditionella fisksåsen. De heta, söta och syrliga smakerna lyfts också av mildare kryddningar som koriander, thaibasilika och citrongräs.

Klassiska thailändska rätter är exempelvis de heta sopporna Tom Kha Gai och Tom Yum. Rätterna kan vara både milda och heta, till exempel kycklingspett med jordnötssås, currymarinerad fläskfilé, chiliwokade grönsaker, nudlar vända i sesamolja och koriander.