Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Passande dryck till amerikansk mat

Det amerikanska köket smakar mycket och du hittar influenser från hela världen.

Fruktiga viner och öl

Överlag passar robusta fruktiga och smakrika röda viner eller generösa vita från smaktypen fylligt & smakrikt bäst. Öl är ett annat bra val. En amerikansk ale eller lager med måttlig till tydlig beska möter de brända och feta smakerna. Var försiktig med att använda heta ingredienser i marinaden eftersom beskan förstärker upplevelsen av hetta.

Öl eller vin till hamburgare

Hamburgare är en annan amerikansk klassiker vars salta smaker matchas bäst av ett öl med tydlig beska som balanserar upplevelsen av sälta. Ett inte alltför strävt rött vin från typen fruktigt & smakrikt kan också passa.

Hett och kryddigt

Cajunköket i södern är både hett och kryddigt. Kött- eller skaldjursgrytan gumbo är ett berömt exempel, liksom den heta risrätten jambalaya. Till kreolsk mat passar överlag öl med låg beska bäst eftersom den dämpar upplevelsen av hetta. Den som hellre dricker vin kan välja ett vitt druvigt och blommigt med viss sötma.

I det nordamerikanska köket kan man finna influenser från alla världens hörn. Spektret av smaker är brett och rymmer allt från New Englands milda skaldjursrätter till Louisianas heta kreolska kök. Grillat kött är ett vanligt inslag över hela landet, Köttet marineras ofta eller får smak av en glaze eller rub som ofta präglas av småsöta, heta eller salta smaker. När köttet grillas får det en smakrik bränd yta på grillen och det är till stor del den aromen och grundsmakerna från marinaden som styr dryckesvalet.