Avsändare – Till startsidan
StartDryck & MatSmakskolan

5 tips som räddar middagen

5 tips som räddar middagen

Kunskap & Inspiration

5 tips som räddar middagen

Smakar vinet för strävt? Eller för surt? Att hitta den perfekta drycken till festmåltiden är inte alltid lätt och ibland uppför sig drycken inte som det var tänkt. Med några enkla knep kan du minska strävheten i rött vin, göra ett öl mindre beskt och hitta vin som passar till kryddhet mat.

1. Salt gör vinet mindre strävt

Det röda vinet du köpt visar sig vara alldeles för strävt. Paniken växer – vad ska du göra för att rädda situationen nu? Ingen fara. Säg bara åt gästerna att ”gärna ta lite extra av det goda flingsaltet som står på bordet.” Vips, så smakar vinet inte lika strävt längre! 

2. Sött + salt = sant

Läsk till chips? Lakritsbåt och en hallonbåt i munnen samtidigt? Ja, det händer något magiskt när salt och sött kombineras. Färska skaldjur och ost med sälta får ett lyft av lite sötma i drycken.

3. Känns vinet för surt? Balansera med citron.

Vad gör man om det vita vinet till maten känns på tok för friskt, ja nästan surt? Förklaringen är förmodligen att rättens syra är för låg eller helt enkelt saknas. Ett enkelt knep är att möta syran med syran genom att pressa lite citron över maten eller stänka på lite vinäger. Då kommer vinets fruktsyra plötsligt att upplevas som mer balanserad.

4. Chili ökar strävhet och beska

Heta rätter med chili ihop med torrt, vitt vin brukar få vinet att smaka surt (fruktsötman i vinet sänks och vinet upplevs ha högre syra) och maten att kännas brännande het. Öl med hög beska blir beskare ihop med chili. Ett rött vin kommer att bli ännu strävare – samtidigt som hettan i maten ökar. Servera i stället vitt vin med lite sötma eller öl utan beska till het mat. Det kommer att betydligt mildra den brinnande munkänslan.

5. Söt dessert vill ha söt dryck

Det är en vanlig missuppfattning att söta rätter ska balanseras av dryck utan sötma. Men gör man det kommer vinet att smaka surt, bittert och förlora all frukt. Välj alltid en minst lika söt dryck till söta efterrätter – då blir sötman alldeles lagom.