Systembolaget
StartDryck & MatSmakskolan

Vitt vin till mat

Vitt vin till mat

Kunskap & Inspiration

Vitt vin till mat

Vita viner smakar på många olika sätt och mycket användbara i mat- och dryckeskombinationer. Har du bara koll på sötman och friskheten i ett vitt vin kommer du hitta många roliga kombinationer. 

Att vitt vin passar till fisk och skaldjur är en gammal sanning. Men vita viner passar också till lättare kötträtter, tamfågel och mycket vegetariskt. Men alla vita viner passar inte allt – därför vinner du på att sätta dig in i grunderna om egenskaperna som kännetecknar vitt vin.

Vi talar då om tre saker: hur pass sött, friskt och fylligt vinet är. Graden varierar nämligen och har stor betydelse för vilket vin du väljer till vilken mat. Och för att komplicera saker ytterligare, handlar det ofta om balansen mellan sötma och friskhet (syra).

Här får du verktygen du behöver för att hitta rätt: Systembolagets smakklockor och smaktyper.

Sötma i vita viner

Ibland känns den inte förrän du äter något till vinet, ibland känns den tydligt så fort du smakar på vinet. Vi på Systembolaget beskriver sötman utifrån en smakklocka.

Smakklockor-1-2.jpg

När sötman inte känns, det många kallar torra viner, står sötmaklockan på klockan 1 eller kanske 2. Tänk till exempel sauvignon blanc från Australien, spanska vita och franska Sancerre-viner. Du hittar dem i alla smaktyper, oftast i Friskt & Fruktigt eller Fylligt & Smakrikt. Det här är vin som passar till fredagsräkorna, andra färska skaldjur, lätta sallader eller att dricka som de är.

Vita viner med sötmaklocka 1-2

Smakklockor 2 till 4.

Känner du sötman, ofta kallat restsötma, står klockan på klockan 3 eller 4. Tänk till exempel på en pinot gris från Alsace eller kanske en riesling från Mosel. Du hittar dem i vanligen i smaktyperna Druvigt & Blommigt och Friskt & Fruktigt. Det här är viner som passar till maträtter med sötma och hetta, till exempel sushi, ceviche eller thailändsk sallad med mango, chili och koriander.

Vita viner med sötmaklocka 3-4

Smakklockor 5 till 7.

Ännu sötare viner, (som ändå inte är dessertviner), visar klockan 5-7. Här är Tyskland och viner på rieslingdruvan det mest representerade. Du hittar dem i smaktyperna Druvigt & Blommigt, Friskt & Fruktigt och Lätt & Avrundat. Dessa viner passar till exempel bra till riktigt heta rätter med asiatiskt ursprung, till rökt eller gravad lax eller som sällskapsdryck.

Vita viner med sötmaklocka 5-7

Smakklockor-8-12.jpg

Sött vitt vin används oftast till efterrätter och går från 8 till 12 på sötmaklockan. Vanliga ursprung är franska Sauternes, ungerska Tokaji och Tyskland. Det är lätt att tro att söt dessert och sött vin blir för sött, men så är det inte. Vin med för låg sötma gör att desserten kännas för söt och vinet kommer upplevas surt - inte alls sådär "lagom" sött som du hade tänkt dig. En tumregel är att vinet ska vara minst lika sött som desserten.

Sötma kan på ett överraskande sätt matcha sälta, fett och umami i maten. Sött vin till gåslever eller kraftig grönmögelost är ett par klassiska exempel.

Sött vitt vin i sortimentet 

Läs mer om hur grundsmakerna påverkar varandra

Fruktsyra i vita viner 

De flesta vita viner har en fruktsyraklocka på 9 eller 10 och friskheten utgör huvudkaraktären hos de flesta. Lätt & Avrundat samt Druvigt & Blommigt vitt vin kan ha mer avrundad fruktsyra och får då klockvärde 7-8. 

Syra förstärks av sötma och dämpas av de andra grundsmakerna i maten. Känns syran i vinet för hög? Undvik söta inslag i maten och använd istället feta tillbehör, frisk citron eller salt för att balansera syran.

Fyllighet i vita viner

Fylligheten i vita viner är oftast lägre än i röda viner och bakgrunden till tumregeln "rött till kött och vitt till fisk". Visst passar ett lätt vin bättre till en lättare rätt och vice versa men regeln ska inte tolkas bokstavligt. Vissa fiskrätter, till exempel grillad tonfisk, är kraftiga och kan serveras med lätt rött vin. Lättare kötträtter som kyckling och fläskfilé passar även bra ihop med fylliga vita viner.

Ett lättare vitt vin kan också göra sig utmärkt till ganska kraftiga och feta rätter. Orsaken är då en pigg syra eller hög alkoholhalt som skär igenom den feta känslan i maten.

Läs mer om olika konsistenser

Mat till vita smaktyper

Systembolagets smaktyper ger en vink om vilken typ av mat som passar bäst till olika typer av mat.

Skaldjur och fisk till Friskt & Fruktigt

Precis som namnet säger är det syran som spelar huvudrollen här. Dessa viner passar bra till färska skaldjur, kokt fisk, grönsaksrätter eller pasta med fisk och skaldjur.

De smakrikare vinerna passar till stekt fisk och kycklingrätter eller till charkuterier och milda ostar. Friskt & Fruktigt vin med sötma gör sig väl till många sötsyrliga och lite heta rätter med asiatiskt ursprung.

Friskt & Fruktigt vitt vin i sortimentet

Milda rätter till Lätt & Avrundat

Viner som ofta har mild fruktsyra, lätt konsistens och som är neutrala i smaken. Moget äpple, päron och mandel är vanligt förekommande aromer. Lätt och avrundat vitt vin passar till milda fiskrätter, vegetariska och lätt kryddade kycklingrätter. 

Lätt & Avrundat vitt vin i sortimentet

Kraftig mat till Fylligt & Smakrikt

Fylliga och kraftiga viner utan sötma som oftast är fatlagrade. De passar därför till smakrikare, kanske stekta eller grillade rätter av fisk, skaldjur, tamfågel och ljust kött. Dessa viner, speciellt de från varma klimat, kan ha lite högre alkoholhalt. Då är det bra med fetare tillbehör som dämpar upplevelsen av eldighet.

Fylligt & Smakrikt vitt vin i sortimentet

Chark och asiatiskt till Druvigt & Blommigt 

Dessa viner har tydligt druvig karaktär och aromerna drar ofta åt kryddor och olika blommor. Ofta finns där en liten sötma. Druvigt & blommigt vitt vin passar till smakrik mat som örtkryddade fiskrätter eller rökta charkuterier. Vinerna med viss sötma passar även till starkt kryddad eller sötsur asiatisk mat.

Druvigt & Blommigt vitt vin i sortimentet

Ost och dessert till söta vita viner

Det finns en stor variation inom smaktypen men sött vitt vin är nästan alltid fylligt och har, förutom väldigt hög sötma, i regel hög fruktsyra.

Sött vitt vin i sortimentet

Ljust vin till ljus dessert - och tvärt om

En enkel minnesregel är "ljus dessert –  ljust vin", "mörk dessert –  mörkt vin". Det betyder att mörk choklad, nötter och bakade desserter passar bäst till viner med bränd ton. Frukt- och bärdesserter och andra lätta sötsaker harmoniserar med ljusare viner, gärna av muskatdruvan.

Friska och mer nyanserade viner, exempelvis trockenbeerenauslese eller de ädelsöta vinerna från Bordeaux, serveras gärna till ank- och gåslever eller till starka mögelostar. 

Läs mer om smaktyperna för vita viner