Vitt vin till mat
Vita viner smakar på många olika sätt och mycket användbara i mat- och dryckeskombinationer. Har du bara koll på sötman och friskheten i ett vitt vin kommer du hitta många roliga kombinationer.
Att vitt vin passar till fisk och skaldjur är en gammal sanning. Men vita viner passar också till lättare kötträtter, tamfågel och mycket vegetariskt. Men alla vita viner passar inte till allt – därför vinner du på att sätta dig in i grunderna om egenskaperna som kännetecknar vitt vin.
Egenskaper i vitt vin
Det finns tre grundegenskaper som är bra att hålla reda på i vita viner: sötman, fruktsyran (friskhet) och fylligheten. Därtill kommer aromerna som man kan förnimma – exempelvis citron, gröna äpplen, nässlor – men de lämnar vi tillsvidare.
Vi har försökt underlätta detta genom att visa det i smakklockorna. Samt att vi har olika smaktyper, som pekar både på grundegenskaperna och eventuella aromer.
Sötma i vita viner
Ibland känns den inte förrän du äter något till vinet, ibland känns den tydligt så fort du smakar på vinet. Vi på Systembolaget beskriver sötman utifrån en smakklocka.
• När sötman inte känns, det många kallar torra viner, står sötmaklockan på klockan 1 eller kanske 2. Tänk till exempel sauvignon blanc från Australien, spanska vita och franska Sancerre-viner. Du hittar dem i alla smaktyper, oftast i Friskt & Fruktigt eller Fylligt & Smakrikt. Det här är vin som passar till fredagsräkorna, andra färska skaldjur, lätta sallader eller att dricka som de är.
Vita viner med sötmaklocka 1-2
• Känner du sötman, ofta kallat restsötma, står klockan på klockan 3 eller 4. Tänk till exempel på en pinot gris från Alsace eller kanske en riesling från Mosel. Du hittar dem i vanligen i smaktyperna Druvigt & Blommigt och Friskt & Fruktigt. Det här är viner som passar till maträtter med sötma och hetta, till exempel sushi, ceviche eller thailändsk sallad med mango, chili och koriander.
Vita viner med sötmaklocka 3-4
• Ännu sötare viner, (som ändå inte är dessertviner), visar klockan 5-7. Här är Tyskland och viner på rieslingdruvan det mest representerade. Du hittar dem i smaktyperna Druvigt & Blommigt, Friskt & Fruktigt och Lätt & Avrundat. Dessa viner passar till exempel bra till riktigt heta rätter med asiatiskt ursprung, till rökt eller gravad lax eller som sällskapsdryck.
Vita viner med sötmaklocka 5-7
• Sött vitt vin används oftast till efterrätter och går från 8 till 12 på sötmaklockan. Vanliga ursprung är franska Sauternes, ungerska Tokaji och Tyskland. Det är lätt att tro att söt dessert och sött vin blir för sött, men så är det inte. Vin med för låg sötma gör att desserten kännas för söt och vinet kommer upplevas surt - inte alls sådär "lagom" sött som du hade tänkt dig. En tumregel är att vinet ska vara minst lika sött som desserten.
Sötma kan på ett överraskande sätt matcha sälta, fett och umami i maten. Sött vin till gåslever eller kraftig grönmögelost är ett par klassiska exempel.
Läs mer om hur grundsmakerna påverkar varandra
Fruktsyra i vita viner
De flesta vita viner har en fruktsyraklocka på 9 eller 10 och friskheten utgör huvudkaraktären hos de flesta. Lätt & Avrundat samt Druvigt & Blommigt vitt vin kan ha mer avrundad fruktsyra och får då klockvärde 7-8.
Syra förstärks av sötma och dämpas av de andra grundsmakerna i maten. Känns syran i vinet för hög? Undvik söta inslag i maten och använd istället feta tillbehör, frisk citron eller salt för att balansera syran.
Fyllighet i vita viner
Fylligheten i vita viner är oftast lägre än i röda viner och bakgrunden till tumregeln "rött till kött och vitt till fisk". Visst passar ett lätt vin bättre till en lättare rätt och vice versa men regeln ska inte tolkas bokstavligt. Vissa fiskrätter, till exempel grillad tonfisk, är kraftiga och kan serveras med lätt rött vin. Lättare kötträtter som kyckling och fläskfilé passar även bra ihop med fylliga vita viner.
Ett lättare vitt vin kan också göra sig utmärkt till ganska kraftiga och feta rätter. Orsaken är då en pigg syra eller hög alkoholhalt som skär igenom den feta känslan i maten.
Mat till vita smaktyper
Systembolagets smaktyper ger en vink om vilken typ av mat som passar bäst till olika typer av mat.
Skaldjur och fisk till Friskt & Fruktigt
Precis som namnet säger är det syran som spelar huvudrollen här. Dessa viner passar bra till färska skaldjur, kokt fisk, grönsaksrätter eller pasta med fisk och skaldjur.
De smakrikare vinerna passar till stekt fisk och kycklingrätter eller till charkuterier och milda ostar. Friskt & Fruktigt vin med sötma gör sig väl till många sötsyrliga och lite heta rätter med asiatiskt ursprung.
Friskt & Fruktigt vitt vin i sortimentet
Milda rätter till Lätt & Avrundat
Viner som ofta har mild fruktsyra, lätt konsistens och som är neutrala i smaken. Moget äpple, päron och mandel är vanligt förekommande aromer. Lätt och avrundat vitt vin passar till milda fiskrätter, vegetariska och lätt kryddade kycklingrätter.
Lätt & Avrundat vitt vin i sortimentet
Kraftig mat till Fylligt & Smakrikt
Fylliga och kraftiga viner utan sötma som oftast är fatlagrade. De passar därför till smakrikare, kanske stekta eller grillade rätter av fisk, skaldjur, tamfågel och ljust kött. Dessa viner, speciellt de från varma klimat, kan ha lite högre alkoholhalt. Då är det bra med fetare tillbehör som dämpar upplevelsen av eldighet.
Fylligt & Smakrikt vitt vin i sortimentet
Chark och asiatiskt till Druvigt & Blommigt
Dessa viner har tydligt druvig karaktär och aromerna drar ofta åt kryddor och olika blommor. Ofta finns där en liten sötma. Druvigt & blommigt vitt vin passar till smakrik mat som örtkryddade fiskrätter eller rökta charkuterier. Vinerna med viss sötma passar även till starkt kryddad eller sötsur asiatisk mat.
Druvigt & Blommigt vitt vin i sortimentet
Ost och dessert till söta vita viner
Det finns en stor variation inom smaktypen men sött vitt vin är nästan alltid fylligt och har, förutom väldigt hög sötma, i regel hög fruktsyra.
Ljust vin till ljus dessert - och tvärt om
En enkel minnesregel är "ljus dessert – ljust vin", "mörk dessert – mörkt vin". Det betyder att mörk choklad, nötter och bakade desserter passar bäst till viner med bränd ton. Frukt- och bärdesserter och andra lätta sötsaker harmoniserar med ljusare viner, gärna av muskatdruvan.
Friska och mer nyanserade viner, exempelvis trockenbeerenauslese eller de ädelsöta vinerna från Bordeaux, serveras gärna till ank- och gåslever eller till starka mögelostar.