Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tilltugg till champagne och bubbel

Champagne eller annat bubbel med sin kolsyrande friskhet passar bra till många olika tilltugg.

Toast Skagen

En klassisk svensk förrätt, med mycket smak och aromer som passar champagne. Skagenröran är fet, brödet har en rostad ton och löjrommen smakar salt hav. Med lite pressad citron och lite dill blir det pricken över i:et. Syran i vinet möter den feta röran, och smaken av smörstekt bröd går i harmoni med liknande brödiga toner i champagnen. Citronen gör också att vinet inte upplevs lika friskt, utan får en mer fruktig framtoning. Bubblorna tar hand om löjrommens lite svåra umami-smak, som ibland kan upplevas metallisk tillsammans med vin.

Ost till champagne

Vissa ostar fungerar jättebra till champagne. Vitmögelost som brie passar till en torr champagne. Skiva chèvre, lägg på vitt bröd och grädda i ugnen. Ringla gärna honung och krydda med timjan eller rosmarin – och du har en bra match mellan mat och dryck! Om du har en mogen champagne så blir denna kombo ännu bättre, brödets rostade toner passar till bubblorna.

En annan variant är att riva parmesan och lägga i högar på bakpapper och låt gå i ugnen. Det blir krispiga parmesan-chips som arommässigt och med sin salta smak möter upp vinets smak, syra och friska stil.

Potatischips och löjrom

Ett mycket enkelt tilltugg är att vispa crème fraiche, smaksätta med rivet citronskal, och använda som dip tillsammans med löjrom och lite dill. Fett, syra och salt går bra till den friska champagnen. Bubblorna tar också väl hand om löjrommens speciella smak av umami.

Bruschetta med mozzarella och tomat

Det italienska tilltugget som gärna toppas med inlagd tomat och basilikablad. Här passar en fruktig och frisk champagne bra till, rostade toner från vin och bröd går hand i hand. Bubblorna och fruktsyran tar hand om tomaten och osten på ett utmärkt sätt.

Jordgubbar

Jordgubbar och champagne fungerar bra ihop. Men välj ett vin med sötma, då jordgubben är söt och behöver likvärdig motståndare. Annars är risken att champagnen upplevs som alltför torr och frisk. Sötma i maten förstärker nämligen vinets fruktsyra och vinet upplevs också som mindre sött.