Välj rätt drinktilltugg

Här får du tips på passande tilltugg till olika typer av drinkar: gräddiga, syrliga, söta, fruktiga, bittra, kryddiga och varma. Läs igenom listan och låt dig inspireras av olika drinktilltugg.

Fruktiga drinkar

Ett enkelt mexikanskt tilltugg som quesadillas fungerar utmärkt med en fruktig drink. Det är både sötman och aromerna i drinken som gifter sig med det kryddiga tilltugget. Karamel­liserade mandlar är också ett tilltugg som matchar fruktiga drinkar, dels sötman från både drink och tilltugg, men även tilltuggets sälta passar till denna typ av drinkar. Citronmarinerade laxbitar går också ihop med fruktiga drinkar.

Syrliga drinkar

Syrliga drinkar och tilltugg fungerar bäst när drinken möts av en grundsmak som mildrar upplevelsen av syra. Drinken blir uppfriskande när tilltugget har en fet konsistens. Passande tilltugg kan vara krutonger som smaksatts med smör, vitlök och barbequesås. Eller getostbollar med sultanrussin

Söta drinkar

Till de söta drinkarna passar tilltugg som har hetta och/eller en markant sälta, vilket på ett trevligt sätt tas om hand av drinken. Sötma har förmågan att mildra upplevelsen av både sälta och hetta. Exempel på tilltugg kan vara: rostade chili-cashewnötter och popcorn kryddade med grön thaicurry.

Kryddiga drinkar

De tilltugg som har en örtig eller kryddig ton bildar de bästa kombinationerna med de kryddiga drinkarna. Eftersom kryddiga aromer som stannar kvar efter det att du smakat på drinken går bra ihop med de örtiga och kryddiga tilltuggen. Exempel på det är: minipizza med tapenade och baconinlindande dadlar.

Bittra drinkar

Till bittra drinkar är det bra om du väljer tilltugg som mildrar det bittra (om du inte gillar det vill säga...). De grundsmaker som hjälper till är syra och sälta, så tilltugg med mycket av dessa är att föredra. Exempel är: enchiladas på rökt lax, philadelphiaost och spenat eller tilltugg på gravad lax med citron

Gräddiga drinkar

Gräddiga drinkar är en smaktyp där konsistensen har bestämt vilka drinkar som hör hit. Samtidigt är det konsistensen som många gånger gör att tilltugget känns rätt. Men nästan lika ofta är det sötman i alla dessa drinkar som gör kombinationen lyckad. Exempel på tilltugg som möter både konsistensen och sötman i drinken är: aprikoser fyllda med västerbottensost och pepparfrukt och filodegsknyten fyllda med parmaskinka, fetaost, torkade fikon och pinjenötter.

Grundsmaken syra

Syra är den grundsmak som tydligast påverkar de andra grundsmakerna (sötma, beska, sälta och umami). I drycken gör den att förnimmelsen av både beska och sälta minskar i maten. Även het mat känns mindre het med en syrlig drink. Upplevelsen av sötma i maten däremot ökar.