Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tilltugg till öl

Öl har en stor fördel när man ska kombinera till mat – beska och bubblor. Det gör att många rätter passar bra till öl.

Öl har samma fördel som mousserande vin när man ska kombinera till mat – bubblorna. Den gör att många rätter passar bra till öl. Men beskan kan sätta krokben.

Till skink- och skaldjursnittar

Bra tilltugg till vanlig ljus lager (eller pilsner) är salta och syrliga rätter, till exempel skink- och skaldjurssnittar med crème fraiche-röra (skagenröra). Kolsyran skär det feta i maten och möter även upp det syrliga. Välj en öl med låg till måttlig beska då umamin, från skinka och skaldjur, förstärker ölets beska. En belgisk ale (eller liknande) med låg beska och syrlig smak går bra till.

Till löjromstoast

Snittar med löjrom är ett klassiskt tilltugg, inte sällan med crème fraiche och rödlök, och kanske lite dill. Här går också en ljus lager med låg till medelbeska bra till. Veteöl, med sin friska och lätta stil, är också en given kandidat till att ta hem segern som bästa partnern till löjromstoast. Även ljus belgisk ale, med låg beska och syrlig smak är bra till.

Snittar på rökt lax och pepparotskräm

Det här är ett enkelt och klassiskt tilltugg, där tunnbrödsrulle fylls med en röra av rökt lax, rödlök och pepparotskräm. Här passar en ljus lager med medelbeska bra till den feta, rökiga och lite peppriga smaken. Kolsyran lättar upp. 

Till stark/het mat

Det finns tilltugg med stark smak, till exempel chilikryddade ostbollar eller nachos med ostsås och jalapeños. Här passar veteöl eller en ljus lager med liten beska bäst. Hettan i maten förstärker beska så därför bör ölen vara frisk och inte så smakrik. Om du gillar hetta och beska så kan du prova en fruktig india pale ale eller american pale ale, men ta gärna en med lite sötma som lindrar hettan.

Till ost

Öl fungerar väldigt bra till olika ostar. Belgisk ale (eller annan öl i den stilen) med sin sötma, relativt låga beska och lite knäckiga och fruktiga smak går hand i hand med salta och smakrika hårdostar. Till getostar går veteöl eller spontanjäst syrlig geuze, bra till.

Till charkuterier

Här är det ofta salt smak. Det gör att öl som har lite mer beska fungerar bra, till exempel india pale pale, eller en tjeckisk alternativt tysk pilsner. Är det kryddstarka korvar så var försiktigt med alltför besk öl då hetta i maten förstärker ölets beska.

Våra smakklockor

All öl är princip kryddat med humle, som gör ölet beskt. Beska förstärks av heta kryddningar, syrliga, salta och söta maträtter. Därför är det bra att hålla lite koll på hur ölet smakar, och vilka öl som brukar ha låg beska eller där man av tradition – eller experimentlusta – har kryddat mycket med humle.

Ett enkelt sätt är att titta på hyllkantsetiketten. Där anger vi alltid beska, fyllighet och sötma på smakklockorna för öl. I dag är det många bryggare som gör sina öl väldigt beska. India pale ale, IPA i amerikansk stil, men även veteöl kan idag göras ganska besk. De beskaste varianterna (påtaglig beska) kan vara svåra att kombinera med mat, utan går bäst som sällskapsdryck.