Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Välj rätt tilltugg till vin

Här får du tips på tilltugg som passar till rött, vitt, rosé och mousserande vin.

Tilltugg till rött vin

Viner från smaktyperna fruktigt & smakrikt eller lättare viner från kryddigt & mustigt passar bra till enklare tilltugg som kycklingklubbor, charktallrik eller någon typ av lantpaté. Vinerna är inte så sträva, men har en hög fruktsyra som klarar av det salta och feta i tilltuggen.

Tilltugg till vitt vin

Vita viner från smaktypen fylligt & smakrikt är ofta fatlagrade och därmed bra till lite smakrika tilltugg som kycklingklubbor, charktallrik eller smakrika hårdostar. Viner från friskt & fruktigt går bra till tilltugg med syrliga ostar, exempelvis get- och fårost (viner på druvan sauvignon blanc är ett tips). Tilltugg med skaldjur fungerar bra till exempelvis riesling, muscadet eller grüner veltliner.

Tilltugg till rosévin

Rosévinerna har vi delat i två olika smaktyper: friskt & bärigt och fruktigt & smakrikt. Vinerna i första smaktypen är örtiga, med frisk syra (tänk på citron) och är ljusa i färgen. De är inte så fylliga, men kan ändå smaka mycket. Tilltugg som passar bra är snittar på skaldjur och olika tapas. Fruktiga och smakrika roséviner går bra till kycklingklubbor eller paté – det vill säga tilltugg som är lite fetare.

Tilltugg till mousserande

Mousserande kan både vara torrt och med sötma. Oftast är de torra och då går det bäst med tilltugg av skaldjur, ostar av får- eller getmjölk, eller varför inte chips som du dippar i citronkryddad crème fraiche och löjrom – enkelt och gott.

Grundsmakerna

Att ha lite koll på grundsmakerna, sött, surt, salt, beskt och umami är bra om du vill bli bättre på att kombinera dryck med mat. Våra smakklockor för vin anger: sötma (vitt vin), fyllighet, fruktsyra och strävhet (rött vin). Det är smakegenskaper som påverkar hur kombinationen blir. Exempel: Ett väldigt strävt rödvin till söt och stark thaimat kommer inte smaka gott. Sötman och hettan i maten förstärker strävheten i vinet.