, Övrig
  • Colombo MadeiraNr 7803

  • 5 Years Old Reserve Medium Dry
  • Portugal
    Portugal , Madeira
  • 89:-
  • Flaska , 375 ml
Portugal
Portugal , Madeira

Nyhet

Knäckig, nyanserad smak med sötma, inslag av torkade dadlar, farinsocker, apelsin, kanel och valnötter. Serveras vid 14-16°C till knäckiga desserter, gärna innehållande nötter eller choklad.



  • Säljstart

    2017-09-01
  • Alkoholhalt

    19 %

  • Färg

    Brunröd färg.

  • Doft

    Knäckig, nyanserad doft med inslag av torkade dadlar, farinsocker, pomerans, kanel och valnötter.

  • Råvaror

    95% tinta negra och 5% complexa.

  • Sockerhalt

    74 g/l

  • Övrigt

    Namnet på denna madeira, Colombo, kommer av Christopher Columbus, som har många anknytningar till Madeira. Han landsteg på ön år 1478 och året efter gifte han sig med Filipa Moniz som var dotter till Bartolomeu Perestrelo, Porto Santos förste guvernör, Columbus bodde sedan på ön i några år innan han flyttade tillbaka till fastlandet. På den tredje amerikaresan 1498 gjorde han också ett stopp i Porto Santo.

  • Producent

    Justino's Madeira Wines

  • Om Producenten

    Justino's Madeira Wines grundades av Justino Henrique Freitas år 1870 under namnet Justino Henriques i Funchal. Genom åren anslöts flera andra madeiraproducerande firmor och 1993 gick Justino's Madeira Wines med i den franska konstellationen La Martiniquaise. 1994 byggde firman ett nytt vineri i Cancela, Santa Cruz och verksamheten flyttades dit från Funchal.

  • Leverantör

    Prime Wine Sweden AB

  • Tillverkning/Vinifiering

    Druvorna avstjälkades, krossades och pressades. Jäsningen skedde på temperaturkontrollerade ståltankar vid 28-32°C. Efter ungefär en vecka avbröts jäsningen genom att 96-procentig sprit tillsattes vilket medför att vinet behåller sin naturliga sötma.

  • Lagring

    Vinet blandades och fördes tillbaka till tank, där det lagrades med metoden "estufagem", vilket innebär att vinet hettas upp under en viss tid. Detta vin värmdes till 45-50°C i tre månader. Efter estufagem lagrades vinet på gamla ekfat i minst fem år innan det buteljerades. 80 procent av faten var av fransk ek med volymer om 350 och 300 liter, resetrande 20 procent fat var amerikanska om 650 liter.

  • Skörd

    Druvorna skördades för hand från september till den andra veckan av oktober.

  • Odlingsområde

    Ön Madeira ligger i Atlanten, cirka 100 mil sydväst om Portugal och 75 mil väster om nordafrikas kust. Druvorna till denna madeira kommer från vingårdar i Estreito de Câmara de Lobos, Câmara de Lobos, Ponta Delgada och São Vicente.

  • Jordmån

    Jordmånen varier, men består till största delen av vulkaniska bergarter som basalt, trakyt, trakydolerit, tuff, scoria och konglomerat.

  • Kr/l - jämförpris

    237,33