Sake
  • X3Nr 155

  • Ekkusu 3 Junmai
  • Japan
    Tillverkad i Japan
  • 69:-
  • Flaska , 180 ml
Japan
Tillverkad i Japan

Nyhet

Nyanserad smak med sötma, inslag av päron, mandel, örter, jasminris, svartpeppar och äppelblommor. Serveras vid 5-15°C till rätter av fisk och skaldjur, gärna japansk.



  • Säljstart

    2017-12-01
  • Alkoholhalt

    15 %

  • Färg

    Ljusgul färg.

  • Doft

    Nyanserad doft med inslag av päron, mandel, örter, jasminris och äppelblommor.

  • Råvaror

    Ris av sorten menkoina.

  • Sockerhalt

    62 g/l

  • Övrigt

    Junmai Shu är en kvalitetsbeteckning som innebär att riset måste poleras ner till åtminstone 70 procent av sin ursprungliga storlek, samt att varken alkohol eller socker får tillsättas vid framställningen. Rissorten menkoina korsades fram av Akita Agricultural Experiment Station på 1980-talet med syfte att få en härdig rissort som passar klimatet i Akita. Menkoina är naturligt immun mot svampsjukdomen "blast disease" som är vanlig på ris och dödar plantorna.

  • Producent

    Kinmon Akita Sake Brewery Co

  • Om Producenten

    Kinmon Akita Sake Brewery Co grundades under ett annat namn 1936. Det nuvarande namnet har använts sedan 1973 och är en sammanslagning av det ursprungliga bryggeriet och en leverantör av sake. Bryggeriet ligger i Daisen-shi i den sydöstra delen av prefekturen Akita och ägs av Takashi Sasaki. Bryggmästare är Choichiro Takagai.

  • Leverantör

    Spiritpartners Nordic AB

  • Tillverkning/Vinifiering

    Riset poleras, sköljs och ångkokas. En viss mängd ris avskiljs, för att göra "koji", en process där mögelsporer bryter ner stärkelsen till enzym, som bildar socker. Till denna sake avskiljs tre gånger mer ris till koji än brukligt, vilket bidrar med högre sötma och fyllighet. Innan jäsningen sätts en förkultur, "moto", där ris, koji, vatten och jäst blandas. Moto genomgår sedan en trestegsjäsning. Efter pressning, filtrering och pastörisering kan saken buteljeras.

  • Lagring

    Denna sake mognade i fyra månader på emaljerade tankar. Luftning skedde via ett litet hål i tankens lock.

  • Odlingsområde

    Riset kommer från en 40 hektar stor odling i prefekturen Akita på den norra delen av ön Honshu, Japans huvudö. Allt ris från denna odling går till bryggningen av X3.

  • Kr/l - jämförpris

    383,33