, Vitt Torrt
  • Alfred GratienNr 90235

  • Millésimé ,
  • Frankrike
    ,
  • 369:-
  • Flaska , 750 ml
Frankrike
,

Utvecklad, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, gula äpplen, nötter, vit choklad och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller ljust kött.


Små partier

Varan finns i begränsad mängd och/eller under begränsad tid.


  • Säljstart

    2017-10-06
  • Alkoholhalt

    12 %

  • Färg

    Ljus, gul färg.

  • Doft

    Utvecklad, nyanserad doft med inslag av rostat bröd, röda äpplen, nötter, vit choklad och apelsin.

  • Råvaror

    68% , 19% pinot meunier och 13% .

  • Producent

    Alfred Gratien

  • Om Producenten

    Gratien & Meyer bildades 1864 av champagnehuset Alfred Gratien. Vinmakare är Nicolas François.

  • Leverantör

    Henkell & Co Sverige AB

  • Tillverkning/Vinifiering

    Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. Hos Alfred Gratien sker jäsningen på ekfat om 228 liter som tidigare har använts till att lagra vin från Chablis. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, samt en liten mängd socker, så kallad dosage, innan vinet korkas igen.

  • Lagring

    Ett och ett halvt år på 15 år gamla ekfat.

  • Odlingsområde

    Champagne är beläget i norra Frankrike, cirka 15 mil öster om Paris. Druvorna till detta vin kommer från kontrakterade Grand Cru- och Premier Cru-vingårdar.

  • Förslutning

    Naturkork

  • Kr/l - jämförpris

    492

Flagga Frankrike
Frankrike
Vinkartboken

Många av Frankrikes viner har stått modell för flera klassiska vinstilar världen över. Champagne för mousserande, bordeaux för röda av cabernet sauvignon och merlot, bourgogne för chardonnay och pinot noir, Loire för sauvignon blanc och rhône för sina syrah och röda blandviner.

Tre klimatzoner

Frankrike är lyckligt lottat med tre olika klimatzoner – maritimt, medelhavsklimat och kontinentalt – där en mängd olika druvsorter har alla förutsättningar att finna den jordmån och det vingårdsläge som passar dem bäst. Terroir kallar fransmännen detta samspel mellan druva, klimat och jordmån.

Läs mer om viner från Frankrike
Karta Frankrike