, Vitt Torrt
  • Cava AurèliaNr 7923

  • Brut Nature Gran Reserva ,
  • Spanien
    , Cava
  • 139:-
  • Flaska , 750 ml
Spanien
, Cava

Ekologiskt
Nyhet

Nyanserad, fruktig smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nötter, gummi och apelsin. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.



  • Säljstart

    2017-12-01
  • Alkoholhalt

    12 %

  • Färg

    Ljus, gul färg.

  • Doft

    Nyanserad, fruktig doft med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nougat, gummi och citrus.

  • Råvaror

    40% xarel-lo, 40% macabeu, 10% parellada och 10% .

  • Sockerhalt

    <3 g/l

  • Producent

    Castell d'Age

  • Om Producenten

    Castell d'Age drivs sedan tre generationer av familjens kvinnor. Cava Aurèlia är uppkallad efter farmodern Aurèlia Igueras som började bruka jorden för över 80 år sedan och grundade Castell d'Age. Hennes svärdotter, Anne Marie Comtesse introducerade biodynamisk odling i börjen av 1980-talet och idag är hennes dotter Olivia marknadschef i företaget. Vinmakare är olga Betrian.

  • Leverantör

    Vini Buoni AB

  • Tillverkning/Vinifiering

    Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, det är vanligt att man även tillsätter en liten mängd socker, i det nya vinet, som kallas dosage, innan vinet korkas igen. Cava Aurèlia har dock inget tillsatt socker i dosagen. Vinet vilade på jästfällningen i två och ett halvt år.

  • Skörd

    Druvorna skördades under de svala timmarna på natten.

  • Odlingsområde

    'Cava' är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Detta vin har sitt ursprung i Penedès som ligger sydväst om Barcelona. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger på sydsluttningen av berget Montserrat.

  • Kr/l - jämförpris

    185,33

Flagga Spanien
Spanien
Vinkartboken

Världens största vinodlingsareal

Spanien har med drygt 1 miljon hektar världens överlägset största vinodlingsareal, men hamnar ändå bara på tredje plats i produktionsvolym. Detta beror på att många vinområden är glest planterade och brist på regn gör avkastningen låg. Sedan 1996 är dock konstbevattning tillåten, omkring 25 procent är konstbevattnat, vilket öppnat upp för vinodling i tidigare torra områden.
I takt med att allt fler producenter, såväl stora kooperativ som mindre privata egendomar, investerat i modern utrustning och anammat moderna metoder har vinerna blivit allt bättre.

Mer än Rioja

Mest odlade druvan är den gröna airén, de blå tempranillo och garnacha (grenache) kommer på andra respektive tredje plats. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och några av de främsta distrikten är Rioja och Ribera del Duero, men fler har fått internationell uppmärksamhet, till exempel Priorat, Montsant, Somontano, Toro, Bierzo och Rías Baixas.
Det mousserande vinet cava får sin andra jäsning på flaska – precis som i champagne. Sherry är en spansk klassiker som görs i alla skepnader från kruttorr till mycket söt stil.

Läs mer om viner från Spanien
Karta Spanien