, Vitt Torrt
  • Codorníu EcológicaNr 7927

  • Brut
  • Spanien
    , Cava
  • 95:-
  • Flaska , 750 ml
Spanien
, Cava

Ekologiskt

Ungdomlig, fruktig smak med inslag av gula päron, mineral, honungsmelon, äpplen och kex. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.


Produktinformation

  • Säljstart

    2018-03-01
  • Alkoholhalt

    11,5 %

  • Färg

    Ljus, gul färg.

  • Doft

    Ungdomlig, fruktig doft med inslag av gula päron, mineral, honungsmelon och kex.

  • Råvaror

    Xarel-lo och parellada.

  • Sockerhalt

    7 g/l

  • Övrigt

    Druvsorterna Macabeo, xarel-lo och parellada odlas framförallt i Katalonien i Spanien och används bland annat i produktionen av cava. Producenten uppger att detta är veganvänligt

  • Producent

    Codorníu

  • Om producenten

    Codorníu grundades av Jaume Codorníu 1551. 1659 gifte sig Anna Codorníu med Miquel Raventós. Firmans första cava skapades 1872 av Josep Raventós som blivit inspirerad att göra mousserande vin efter en resa till Champagne. Denna cava sägs också vara den första som tillverkats. Idag är firman en av världens största producenter av mousserande vin.

  • Leverantör

    Spendrups Bryggeri AB

  • Odlingsområde

    Cava är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Det finns ett flertal vinområden i Spanien som får göra mousserande vin under namnet cava. Detta vin har sitt ursprung i Katalonien, där nästan all cava produceras.

  • Tillverkning/Vinifiering

    Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Enligt lag ska en cava legat minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering.

  • Förslutning

    Natur

  • Kr/l - jämförpris

    126,67

  • Säljstart

    2018-03-01
  • Alkoholhalt

    11,5 %

  • Färg

    Ljus, gul färg.

  • Doft

    Ungdomlig, fruktig doft med inslag av gula päron, mineral, honungsmelon och kex.

  • Råvaror

    Xarel-lo och parellada.

  • Sockerhalt

    7 g/l

  • Övrigt

    Druvsorterna Macabeo, xarel-lo och parellada odlas framförallt i Katalonien i Spanien och används bland annat i produktionen av cava. Producenten uppger att detta är veganvänligt

  • Producent

    Codorníu

  • Om producenten

    Codorníu grundades av Jaume Codorníu 1551. 1659 gifte sig Anna Codorníu med Miquel Raventós. Firmans första cava skapades 1872 av Josep Raventós som blivit inspirerad att göra mousserande vin efter en resa till Champagne. Denna cava sägs också vara den första som tillverkats. Idag är firman en av världens största producenter av mousserande vin.

  • Leverantör

    Spendrups Bryggeri AB

  • Odlingsområde

    Cava är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Det finns ett flertal vinområden i Spanien som får göra mousserande vin under namnet cava. Detta vin har sitt ursprung i Katalonien, där nästan all cava produceras.

  • Tillverkning/Vinifiering

    Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Enligt lag ska en cava legat minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering.

  • Förslutning

    Natur

  • Kr/l - jämförpris

    126,67


Förpackningar