, Vitt Torrt
  • Comtes de Champagne Grands CrusNr 90301

  • Blanc de Blancs ,
  • Frankrike
    ,
  • 1 200:-
  • Flaska , 750 ml
Frankrike
,

Säljstart: 2018-08-17

Komplex, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mineral, vit choklad, apelsin, nötter och honung. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk, fågel eller skaldjur.


Små partier

Varan finns i begränsad mängd och/eller under begränsad tid.


Produktinformation

  • Alkoholhalt

    12,5 %

  • Färg

    Ljusgul färg.

  • Doft

    Komplex doft med inslag av gula äpplen, mineral, nougat, apelsin och honung.

  • Råvaror

    .

  • Övrigt

    Comtes betyder greve på franska och Comtes de Champagne är en hyllning till grevarna av regionen, i synnerhet Thibault IV som syns på flaskans sigill. Enligt sägnen sägs han ha tagit med sig den första vinrankan av druvsorten chardonnay till Champagne när han återvände från ett korståg. Comtes de Champagne skapades första gången 1952 och sedan starten har 35 årgångar producerats. De underjordiska gångarna, som används som lagringskällare i Champagne, skapades av romarna och är sedan några år skyddade som världsarv av UNESCO.

  • Producent

    Taittinger

  • Om producenten

    Taittinger grundades 1934 av Pierre Taittinger och företaget har sitt säte i Reims. Egendomen omfattar 288 hektar vingårdar och är familjeägt sedan 1734. Många vingårdar är klassade som Grand Cru och 1:er Cru. På en av egendomarna, slottet La Marquetterie, gjorde benediktinermunken Frère Oudart, under slutet av 1600-talet, en del av de upptäckter som ledde fram till de tillverkningsmetoder som används för att göra champagne. Vinmakare för denna årgång är Loïc Dupont.

  • Leverantör

    We & Wine AB

  • Hållbarhet

    Kan lagras.

  • Tillverkning/Vinifiering

    Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, samt en liten mängd socker, så kallad dosage, innan vinet korkas igen. Till detta vin har man enbart använt självrunnen must. Inget pressvin ingår.

  • Lagring

    5 procent av vinet har lagrats fyra månader på nya franska ekfat om 225 liter. Faten byts ut vart tredje år. Flaskorna har lagrats i kalkkällare 18 meter under jord. Vinet har lagrats på sin jästfällning i 10 år innan lansering.

  • Skörd

    Manuell skörd som påbörjades 30 augusti.

  • Odlingsområde

    100 procent Grand Crus från Cote des Blancs: Le Mesil Sur Oger, Oger, Avize, Cramant och Chouilly. Druvorna kommer både från egna vingårdar samt med kontrakterade odlare.

  • Jordmån

    Kalksten.

  • Förslutning

    Champagnekork-natur

  • Kr/l - jämförpris

    1600

  • Alkoholhalt

    12,5 %

  • Färg

    Ljusgul färg.

  • Doft

    Komplex doft med inslag av gula äpplen, mineral, nougat, apelsin och honung.

  • Råvaror

    .

  • Övrigt

    Comtes betyder greve på franska och Comtes de Champagne är en hyllning till grevarna av regionen, i synnerhet Thibault IV som syns på flaskans sigill. Enligt sägnen sägs han ha tagit med sig den första vinrankan av druvsorten chardonnay till Champagne när han återvände från ett korståg. Comtes de Champagne skapades första gången 1952 och sedan starten har 35 årgångar producerats. De underjordiska gångarna, som används som lagringskällare i Champagne, skapades av romarna och är sedan några år skyddade som världsarv av UNESCO.

  • Producent

    Taittinger

  • Om producenten

    Taittinger grundades 1934 av Pierre Taittinger och företaget har sitt säte i Reims. Egendomen omfattar 288 hektar vingårdar och är familjeägt sedan 1734. Många vingårdar är klassade som Grand Cru och 1:er Cru. På en av egendomarna, slottet La Marquetterie, gjorde benediktinermunken Frère Oudart, under slutet av 1600-talet, en del av de upptäckter som ledde fram till de tillverkningsmetoder som används för att göra champagne. Vinmakare för denna årgång är Loïc Dupont.

  • Leverantör

    We & Wine AB

  • Hållbarhet

    Kan lagras.

  • Tillverkning/Vinifiering

    Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, samt en liten mängd socker, så kallad dosage, innan vinet korkas igen. Till detta vin har man enbart använt självrunnen must. Inget pressvin ingår.

  • Lagring

    5 procent av vinet har lagrats fyra månader på nya franska ekfat om 225 liter. Faten byts ut vart tredje år. Flaskorna har lagrats i kalkkällare 18 meter under jord. Vinet har lagrats på sin jästfällning i 10 år innan lansering.

  • Skörd

    Manuell skörd som påbörjades 30 augusti.

  • Odlingsområde

    100 procent Grand Crus från Cote des Blancs: Le Mesil Sur Oger, Oger, Avize, Cramant och Chouilly. Druvorna kommer både från egna vingårdar samt med kontrakterade odlare.

  • Jordmån

    Kalksten.

  • Förslutning

    Champagnekork-natur

  • Kr/l - jämförpris

    1600