, Vitt Torrt
  • VilarnauNr 7731

  • Brut Nature Organic
  • Spanien
    , Cava
  • 85:-
  • Flaska , 750 ml
Spanien
, Cava

Ekologiskt

Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, kex, nougat, grapefrukt och päron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.


  • Säljstart

    2016-12-01
  • Alkoholhalt

    12 %

  • Färg

    Ljusgul färg.

  • Doft

    Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, kex, nougat och päron.

  • Råvaror

    40% macabeo, 30% xarel-lo och 30% parellada.

  • Sockerhalt

    4 g/l

  • Övrigt

    'Cava' är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (kolsyrejäsning på flaska). För att vinet ska få kallas cava så måste det bland annat ha producerats på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, malvoisie, trepat, grenache, monastrell och pinot noir. Druvorna ska komma från ett så kallat DO (Denominacion de Origen), ett definerat ursprungsområde. DO Cava består av omkring 160 kommuner över hela Spanien, dock finns 95 procent av cava-producenterna i Penedés i Katalonien. Vinet måste vara gjort enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning under minst nio månader.

  • Producent

    Gonzalez Byass

  • Om Producenten

    Gonzalez Byass grundades 1835 av Manuel María González Ángel. 20 år senare beslöt han sig för att involvera sin agent i England i företaget, Robert Blake Byass.

  • Leverantör

    Nigab

  • Tillverkning/Vinifiering

    Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, samt en liten mängd socker, så kallad dosage, innan vinet korkas igen.

  • Odlingsområde

    'Cava' är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Detta vin har sitt ursprung i Katalonien, där nästan all cava produceras.

  • Förslutning

    Naturkork

  • Kr/l - jämförpris

    113,33

Flagga Spanien
Spanien
Vinkartboken

Världens största vinodlingsareal

Spanien har med drygt 1 miljon hektar världens överlägset största vinodlingsareal, men hamnar ändå bara på tredje plats i produktionsvolym. Detta beror på att många vinområden är glest planterade och brist på regn gör avkastningen låg. Sedan 1996 är dock konstbevattning tillåten, omkring 25 procent är konstbevattnat, vilket öppnat upp för vinodling i tidigare torra områden.
I takt med att allt fler producenter, såväl stora kooperativ som mindre privata egendomar, investerat i modern utrustning och anammat moderna metoder har vinerna blivit allt bättre.

Mer än Rioja

Mest odlade druvan är den gröna airén, de blå tempranillo och garnacha (grenache) kommer på andra respektive tredje plats. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och några av de främsta distrikten är Rioja och Ribera del Duero, men fler har fått internationell uppmärksamhet, till exempel Priorat, Montsant, Somontano, Toro, Bierzo och Rías Baixas.
Det mousserande vinet cava får sin andra jäsning på flaska – precis som i champagne. Sherry är en spansk klassiker som görs i alla skepnader från kruttorr till mycket söt stil.

Läs mer om viner från Spanien
Karta Spanien