Brekeriet
, ,
  • BrekerietNr 1449

  • Rhubarbe
  • Sverige
    Tillverkad i Sverige
  • är ursprungligen ett belgiskt bondgårdsöl
  • 25:20
  • Flaska , 330 ml
Sverige
Tillverkad i Sverige
är ursprungligen ett belgiskt bondgårdsöl

Ekologiskt

Karaktärsfull, mycket syrlig smak med inslag av halm, citron, rabarber, mandel och granskott. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller som sällskapsdryck eller till rätter av skaldjur.


  • Säljstart

    2017-03-01
  • Alkoholhalt

    5 %

  • Färg

    Oklar, gul färg.

  • Doft

    Karaktärsfull doft med inslag av halm, citron, rabarber och granskott.

  • Råvaror

    Korn- och vetemalt, rabarber samt humle.

  • Övrigt

    Saison är en ölstil som har sitt ursprung i Belgiens fransktalande del, Vallonien, som ligger på gränsen till Frankrike. Förr i tiden var det där vanligt att öl bryggdes under de kalla vintermånaderna för att sedan lagras fram till sommaren. Den sista omgången öl bryggdes oftast i mars. Saison kunde innehålla andra grödor än spannmål och ölet kryddades gärna med vad som fanns till hands. Idag har Saison fått en renässans, främst bland mikrobryggare och experimentlustan stor – mikrobryggare laborerar gärna med kryddor, frukt och bär och olika jäststammar när de brygger sitt öl.

  • Producent

    Brekeriet Beer AB

  • Om Producenten

    Brekeriet Beer grundades av bröderna Fredrik, Christian och André Ek. Inledningsvis så låg bryggeriet i Djurslöv, utanför Malmö. Bröderna ville ha mer utrymme, så 2015 började de flytta sin verksamhet till större bryggerilokaler i Landskrona. Det första lite mindre bryggeriet i Djurslöv använder de dock fortfarande för jäsning.

  • Leverantör

    Brill & Co AB

  • Tillverkning/Vinifiering

    Ale tillverkas genom överjäsning, till skillnad från underjäsning eller den ovanliga spontanjäsningen. Överjäsning sker normalt vid rumstemperatur. Processen har fått sitt namn av att jästen flyter upp till ytan vid jäsningen. Vid underjäsning sjunker jästen istället till botten. Saison skiljer sig något mot övrig belgisk ale, på grund av den aromatiska jästen som används och jäsningstemperaturen, som kan ligga uppemot 35 grader. Den saisonjäst man använder ger ofta kryddiga aromer och till skillnad från annan belgisk ale så är Saison torrare i stilen. En viss syrlighet från mjölksyrebakterier samt även en stallig ton från vildjäststammar, exempelvis brettanomyces kan förekomma. Färgen är ofta ljus men kan också vara mörkare.

  • Kr/l - jämförpris

    76,36