,
  • AaltoNr 99278

  • Spanien
    , Ribera del Duero
  • 359:-
  • Flaska , 750 ml
Spanien
, Ribera del Duero

Komplex, smakrikt vin med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, kakao, mörka körsbär, kokos, kaffe, viol och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.


Små partier

Varan finns i begränsad mängd och/eller under begränsad tid.


  • Säljstart

    2017-11-17
  • Alkoholhalt

    14,5 %

  • Färg

    Tät, mörk, blålila färg.

  • Doft

    Komplex, fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, mörk choklad, körsbär, kokos, örter och vanilj.

  • Råvaror

    .

  • Producent

    Bodega Aalto

  • Om Producenten

    Bodega Aalto grundades 1999, och omfattar 43 hektar vinodlingar. Vinmakare är Mariano Garcia.

  • Leverantör

    Divine AB

  • Hållbarhet

    Kan lagras.

  • Lagring

    Vinet lagrades i ett år och fyra månader på en kombination av franska och amerikanska ekfat, varav hälften av dessa var nya.

  • Skörd

    Druvorna plockades för hand mellan den 20 september och 6 oktober.

  • Odlingsområde

    Ribera del Duero är näst efter Rioja Spaniens mest kända distrikt för röda kvalitetsviner, gjorda på tempranillo, eller tinto fino som druvan kallas här. En liten del cabernet sauvignon eller merlot kan också få användas till vinerna. I området odlas även grenache. Området utgör en fortsättning på den portugisiska Douro-dalen och floden Duero byter namn till Douro när den når Portugals gräns. Druvorna till detta vin kommer från sju olika vingårdar belägna i provinsen Burgos och från två vingårdar i provinsen Valladolid. Vinstockarnas ålder i de vingårdar som ligger i Burgos är mellan 40 och 80 år.

  • Förslutning

    Naturkork

  • Kr/l - jämförpris

    478,67

Flagga Spanien
Spanien
Vinkartboken

Världens största vinodlingsareal

Spanien har med drygt 1 miljon hektar världens överlägset största vinodlingsareal, men hamnar ändå bara på tredje plats i produktionsvolym. Detta beror på att många vinområden är glest planterade och brist på regn gör avkastningen låg. Sedan 1996 är dock konstbevattning tillåten, omkring 25 procent är konstbevattnat, vilket öppnat upp för vinodling i tidigare torra områden.
I takt med att allt fler producenter, såväl stora kooperativ som mindre privata egendomar, investerat i modern utrustning och anammat moderna metoder har vinerna blivit allt bättre.

Mer än Rioja

Mest odlade druvan är den gröna airén, de blå tempranillo och garnacha (grenache) kommer på andra respektive tredje plats. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och några av de främsta distrikten är Rioja och Ribera del Duero, men fler har fått internationell uppmärksamhet, till exempel Priorat, Montsant, Somontano, Toro, Bierzo och Rías Baixas.
Det mousserande vinet cava får sin andra jäsning på flaska – precis som i champagne. Sherry är en spansk klassiker som görs i alla skepnader från kruttorr till mycket söt stil.

Läs mer om viner från Spanien
Karta Spanien