,
  • Andeluna PasionadoNr 94293

  • Cuatro Cepas , 2013
  • Argentina
    , Cuyo , Mendoza , Tupungato
  • 299:-
  • Flaska , 750 ml
Argentina
, Cuyo , Mendoza , Tupungato

Smakrikt, utvecklat vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, choklad, kardemumma och kaffe. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.


Små partier

Varan finns i begränsad mängd och/eller under begränsad tid.


  • Säljstart

    2017-11-03
  • Alkoholhalt

    14,5 %

  • Färg

    Tät, mörk, röd färg.

  • Doft

    Stor, utvecklad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, choklad, vanilj och örter.

  • Råvaror

    41% , 26% , 23% och 10% .

  • Producent

    Andeluna Cellars SRL

  • Leverantör

    Smaksinnet AB

  • Hållbarhet

    Kan lagras.

  • Tillverkning/Vinifiering

    De olika druvsorterna vinifierades separat. Druvorna sorterades. Inledande skalmaceration med torris. Jäsning och skalmaceration under tio dagar. Som macerationsteknik användes överpumpning av skalmassan, så kallad delestage.

  • Lagring

    Vinerna av de olika druvsorterna lagrades på nya, franska ekfat i ett till ett och ett halvt år. När vinerna var färdiglagrat blandades de till det slutgiltiga vinet. Efter buteljeringen lagrades vinet på flaska i ett år hos producenten innan det gick till försäljning.

  • Skörd

    Druvorna skördades för hand i april. Skörden skedde under de svala gryningstimmarna.

  • Odlingsområde

    Mendoza ligger i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Druvorna till detta vin kommer från producentens vingård i underregionen Gualtallary i Tupungato, och ligger på en höjd av cirka 1 300 meter över havet.

  • Jordmån

    Sandblandad lera, sand och sten, främst klaksten.

  • Förslutning

    Naturkork

  • Kr/l - jämförpris

    398,67

Flagga Argentina
Argentina
Vinkartboken

Inget annat land (utom kanske Australien) har så vitt spridda planteringar av vin som Argentina.

Vindistrikt från norr till söder

De börjar på världsrekordhöga 2 600 meters höjd i Salta i norr och därifrån kan man som kondoren segla nära 200 mil utmed Andernas östsluttningar över de volymmässigt mindre distrikten Catamarca och La Rioja, vidare över San Juan som är en betydande producent, till Mendoza, det argentinska vinets hjärtland med 80 procent av landets produktion.

Härifrån återstår en transportsträcka över ett större ökenområde för att komma till Río Negro, världens näst sydligaste vindistrikt (efter nyzeeländska Otago).

De första druvorna planterades av spanjorerna på 1550-talet och med den stora vågen av invandrare i slutet av 1800-talet kom även en mängd nya druvsorter. Vid Andernas fot, från Salta till Río Negro men framför allt i Mendoza, fann de ett idealiskt klimat och med torrontés och malbec som fanbärare har de argentinska vinerna nu börjat erövra världen.

Läs mer om viner från Argentina
Karta Argentina