,
  • BenantiNr 95953

  • Rovittello ,
  • Italien
    , , Etna
  • 399:-
  • Flaska , 750 ml
Italien
, , Etna

Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, mineral, jordgubbar, spiskummin, nougat, blodapelsin och kanel. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.


Små partier

Varan finns i begränsad mängd och/eller under begränsad tid.


Produktinformation

  • Säljstart

    2019-02-01
  • Alkoholhalt

    13,5 %

  • Färg

    Röd färg med tegelnyans.

  • Doft

    Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, torkade körsbär, mineral, jordgubbar, spiskummin, nougat och kanel.

  • Råvaror

    90% nerello mascalese och 10% nerello cappuccio.

  • Allergener

    Har du frågor om allergener? Kontakta vår kundtjänst.

  • Övrigt

    Vitis vinifera är den art av vinsläktet som används till nästan all vinframställning i Europa. På 1800-talet började man skeppa vinstockar fram och tillbaka över Atlanten och med på båtarna från Syd- och nordamerika fanns insekter och svampar. Värst var vinlusen, som ursprungligen kallades Phylloxera vastatrix (numer Dactylasphaera vitifoliae). Från 1860-talet fram till sekelskiftet dödade denna pyttelilla insekt nästan alla Europas vinrankor. Vinlusen angriper vinstockens rötter och försvagar växten så mycket att den så småningom dör. Lösningen var att ympa viniferakvistar på amerikanska rotstockar. De var resistenta mot vinlusens angrepp då de levt sida vid sida i Amerika i hundratals år. Eftersom vinlusen aldrig blivit utrotad måste man fortfarande ympa vinifera-rankan på amerikanska rötter.

  • Producent

    Benanti

  • Om producenten

    Familjen Benanti har odlat vin på Sicilien sedan mitten av 1700-talet. Guiseppe Benanti började producera vin under eget varumärke på 1980-talet. Idag drivs företaget av sönerna Antonio och Salvino. Egendomen består av 18 hektar vinodlingar i Castiglione di Sicilia/Rovittello, Milo och Viagrande samt ytterligare 15 hektar i Milo och Santa Maria di Licodia. Företaget fokuserar på de inhemska druvsorerna nerello cappuccio, nerello mascalese. Druvsorten nerello mascalese är en blå druvsort som används till både vita och röda viner. Färgen kommer från druvans skal och avskiljs skalen från musten vid pressning kan man tillverka vitt vin av blå druvor.

  • Leverantör

    Vintedge AB

  • Odlingsområde

    DOC Etna ligger kring vulkanen Etna på nordöstra Sicilien. Druvorna till detta vin kommer från vingården Contrada Rivittello, belägen 750 meter över havet på vulkanen Etnas norra sluttningar. De yngsta vinrankorna är 80 år och de äldsta är cirka 150 år gamla och planterades innan vinlusens framfart i Europa. Detta innebär att de äldsta plantorna är oympade, det vill säga att de växer på sina egna rotstockar.

  • Jordmån

    Vulkanjord.

  • Skörd

    Druvorna skördades för hand under oktober.

  • Tillverkning/Vinifiering

    20 dagars jäsning och skalmaceration på ståltank.

  • Lagring

    Vinet har lagrats ett år på stora franska ekliggare, så kallade foudres. Därefter fick vinet vila en tid på ståltank samt ytterligare 9-12 månader på flaska efter buteljering.

  • Kr/l - jämförpris

    532

  • Säljstart

    2019-02-01
  • Alkoholhalt

    13,5 %

  • Färg

    Röd färg med tegelnyans.

  • Doft

    Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, torkade körsbär, mineral, jordgubbar, spiskummin, nougat och kanel.

  • Råvaror

    90% nerello mascalese och 10% nerello cappuccio.

  • Allergener

    Har du frågor om allergener? Kontakta vår kundtjänst.

  • Övrigt

    Vitis vinifera är den art av vinsläktet som används till nästan all vinframställning i Europa. På 1800-talet började man skeppa vinstockar fram och tillbaka över Atlanten och med på båtarna från Syd- och nordamerika fanns insekter och svampar. Värst var vinlusen, som ursprungligen kallades Phylloxera vastatrix (numer Dactylasphaera vitifoliae). Från 1860-talet fram till sekelskiftet dödade denna pyttelilla insekt nästan alla Europas vinrankor. Vinlusen angriper vinstockens rötter och försvagar växten så mycket att den så småningom dör. Lösningen var att ympa viniferakvistar på amerikanska rotstockar. De var resistenta mot vinlusens angrepp då de levt sida vid sida i Amerika i hundratals år. Eftersom vinlusen aldrig blivit utrotad måste man fortfarande ympa vinifera-rankan på amerikanska rötter.

  • Producent

    Benanti

  • Om producenten

    Familjen Benanti har odlat vin på Sicilien sedan mitten av 1700-talet. Guiseppe Benanti började producera vin under eget varumärke på 1980-talet. Idag drivs företaget av sönerna Antonio och Salvino. Egendomen består av 18 hektar vinodlingar i Castiglione di Sicilia/Rovittello, Milo och Viagrande samt ytterligare 15 hektar i Milo och Santa Maria di Licodia. Företaget fokuserar på de inhemska druvsorerna nerello cappuccio, nerello mascalese. Druvsorten nerello mascalese är en blå druvsort som används till både vita och röda viner. Färgen kommer från druvans skal och avskiljs skalen från musten vid pressning kan man tillverka vitt vin av blå druvor.

  • Leverantör

    Vintedge AB

  • Odlingsområde

    DOC Etna ligger kring vulkanen Etna på nordöstra Sicilien. Druvorna till detta vin kommer från vingården Contrada Rivittello, belägen 750 meter över havet på vulkanen Etnas norra sluttningar. De yngsta vinrankorna är 80 år och de äldsta är cirka 150 år gamla och planterades innan vinlusens framfart i Europa. Detta innebär att de äldsta plantorna är oympade, det vill säga att de växer på sina egna rotstockar.

  • Jordmån

    Vulkanjord.

  • Skörd

    Druvorna skördades för hand under oktober.

  • Tillverkning/Vinifiering

    20 dagars jäsning och skalmaceration på ståltank.

  • Lagring

    Vinet har lagrats ett år på stora franska ekliggare, så kallade foudres. Därefter fick vinet vila en tid på ståltank samt ytterligare 9-12 månader på flaska efter buteljering.

  • Kr/l - jämförpris

    532