,
  • CastañoNr 2050

  • Organic Monastrell , 2016
  • Spanien
    , Yecla
  • 199:-
  • Box , 3000 ml
Spanien
, Yecla

Ekologiskt
Nyhet

Fruktig, kryddig smak med inslag av björnbär, svarta vinbär, kryddnejlika och kanel. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.



  • Säljstart

    2017-12-01
  • Alkoholhalt

    14 %

  • Färg

    Tät, mörk, blåröd färg.

  • Doft

    Fruktig, kryddig doft med inslag av björnbär, mörka körsbär, kryddnejlika och lakrits.

  • Råvaror

    Monastrell.

  • Sockerhalt

    <3 g/l

  • Övrigt

    Monastrell kommer ursprungligen från Spanien. Det finns två områden i Spanien som gör anspråk på att vara druvans ursprung, Murviedro i Valencia och Mataró i Katalonien. I Frankrike kallas druvan mourvèdre, och odlas främst i de södra delarna av landet.

  • Producent

    Bodegas Castaño

  • Om Producenten

    Bodegas Castaño är ett familjeföretag, som grundades av Ramón Castaño. Han byggde ett nytt vineri under 1950-talet, och moderniserade familjens vinproduktion. Först under 1980-talet började man buteljera det egna vinet. Ägorna omfattar idag 600 hektar i Yecla, men Bodegas Castaño köper även druvor från kontrakterade odlare. I vinodlingarna är de blå druvsorterna monastrell, syrah och cabernet sauvignon planterade samt de gröna druvsorterna chardonnay, sauvignon blanc och moscatel.

  • Leverantör

    Nigab

  • Tillverkning/Vinifiering

    Jäsning och skalmaceration på ståltankar vid en temperatur av 25-28°C.

  • Skörd

    Druvorna plockades för hand de två sista veckorna i september. Skördeuttaget var 28 hektoliter per hektar.

  • Odlingsområde

    Yecla ligger i den nordligaste delen av provinsen Murcia i sydöstra Spanien. Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är beskurna enligt en metod som i Spanien kallas "en vaso". En vaso är den spanska termen för vinstockar beskurna som låga 'buskar'. På franska kallas metoden gobelet och på engelska för bush vine. Stock och grenar behöver inget externt stöd i form av ståltrådar.

  • Jordmån

    Sand och lera med ett underliggande lager av kalksten.

  • Förslutning

    Vingtapp

  • Kr/l - jämförpris

    66,33

Flagga Spanien
Spanien
Vinkartboken

Världens största vinodlingsareal

Spanien har med drygt 1 miljon hektar världens överlägset största vinodlingsareal, men hamnar ändå bara på tredje plats i produktionsvolym. Detta beror på att många vinområden är glest planterade och brist på regn gör avkastningen låg. Sedan 1996 är dock konstbevattning tillåten, omkring 25 procent är konstbevattnat, vilket öppnat upp för vinodling i tidigare torra områden.
I takt med att allt fler producenter, såväl stora kooperativ som mindre privata egendomar, investerat i modern utrustning och anammat moderna metoder har vinerna blivit allt bättre.

Mer än Rioja

Mest odlade druvan är den gröna airén, de blå tempranillo och garnacha (grenache) kommer på andra respektive tredje plats. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och några av de främsta distrikten är Rioja och Ribera del Duero, men fler har fått internationell uppmärksamhet, till exempel Priorat, Montsant, Somontano, Toro, Bierzo och Rías Baixas.
Det mousserande vinet cava får sin andra jäsning på flaska – precis som i champagne. Sherry är en spansk klassiker som görs i alla skepnader från kruttorr till mycket söt stil.

Läs mer om viner från Spanien
Karta Spanien