,
  • Gran ClosNr 99433

  • Spanien
    , Priorat
  • 299:-
  • Flaska , 750 ml
Spanien
, Priorat

Komplex, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av russin, choklad, nougat, plommon, ceder, tobak och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.


Små partier

Varan finns i begränsad mängd och/eller under begränsad tid.


  • Säljstart

    2017-12-08
  • Alkoholhalt

    15 %

  • Färg

    Tät, mörk, rödblå färg.

  • Doft

    Komplex, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av russin, choklad, nötter, plommon, kaffe, hallon och vanilj.

  • Råvaror

    46% carignan, 44% och 10% .

  • Producent

    Gran Clos

  • Om Producenten

    Gran Clos grundades år 1995. Till egendomen hör sammanlagt 32 hektar vingårdar, som är fördelade på olika platser i byn. Den nuvarande ägaren, John Hunt, köpte Gran Clos år 2003. Vinmakare är Josep Angel Mestre.

  • Leverantör

    Vinunic AB

  • Hållbarhet

    Kan lagras.

  • Tillverkning/Vinifiering

    Druvorna sorterades först en gång vid skörd, och sedan ännu en gång i vineriet. Jäsningen och skalmacerationen tog cirka en månad. Vinet varken klarades eller filtrerades före buteljering.

  • Lagring

    Ett år och åtta månader på nya franska ekfat.

  • Skörd

    Druvorna skördades för hand mellan den 14 september och den 13 oktober.

  • Odlingsområde

    Priorat ligger 15 mil sydväst om Barcelona i Katalonien. Druvorna till detta vin kommer från två av producentens vingårdar. Den ena vingården har gamla stockar, planterade som buskar utan uppbindning. Den andra vingården har yngre stockar, mellan 20 till 84 år gamla.

  • Jordmån

    En blandning av skiffer och kvarts, som kallas för Llicoriella.

  • Förslutning

    Naturkork

  • Kr/l - jämförpris

    398,67

Flagga Spanien
Spanien
Vinkartboken

Världens största vinodlingsareal

Spanien har med drygt 1 miljon hektar världens överlägset största vinodlingsareal, men hamnar ändå bara på tredje plats i produktionsvolym. Detta beror på att många vinområden är glest planterade och brist på regn gör avkastningen låg. Sedan 1996 är dock konstbevattning tillåten, omkring 25 procent är konstbevattnat, vilket öppnat upp för vinodling i tidigare torra områden.
I takt med att allt fler producenter, såväl stora kooperativ som mindre privata egendomar, investerat i modern utrustning och anammat moderna metoder har vinerna blivit allt bättre.

Mer än Rioja

Mest odlade druvan är den gröna airén, de blå tempranillo och garnacha (grenache) kommer på andra respektive tredje plats. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och några av de främsta distrikten är Rioja och Ribera del Duero, men fler har fått internationell uppmärksamhet, till exempel Priorat, Montsant, Somontano, Toro, Bierzo och Rías Baixas.
Det mousserande vinet cava får sin andra jäsning på flaska – precis som i champagne. Sherry är en spansk klassiker som görs i alla skepnader från kruttorr till mycket söt stil.

Läs mer om viner från Spanien
Karta Spanien