,
  • Mas Sinén NegreNr 3635

  • Spanien
    , Priorat
  • 199:-
  • Flaska , 750 ml
Spanien
, Priorat

Ekologiskt

Smakrikt vin med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, örter, svartpeppar, plommon, kaffe, svarta oliver och kakao. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.


  • Säljstart

    2016-12-01
  • Alkoholhalt

    14,5 %

  • Färg

    Tät, mörk, blålila färg.

  • Doft

    Nyanserad doft med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, oregano, plommon, mynta, kaffe och svarta oliver.

  • Råvaror

    50% garnacha (), 30% carignan, 10% och 10% .

  • Sockerhalt

    <3 g/l

  • Producent

    Burgos Porta

  • Om Producenten

    Familjeföretaget Burgos Porta har anor från 1800-talet och ägs och drivs idag av Salvador Burgos och Conxita Porta.

  • Leverantör

    Amka Vinimport AB

  • Hållbarhet

    Kan lagras.

  • Lagring

    Vinet lagrades i ett år på franska barriquer. Faten var andra- och tredjegångsfyllda. Vinet lagrades på butelj i ett halvår hos producenten innan det gick till försäljning.

  • Odlingsområde

    Priorat ligger cirka tio mil sydväst om Barcelona i Katalonien. Distriktets vinproduktion startade under 1100-talet, då kartusianmunkar från Provence i Frankrike flyttade in. Dessa munkar hade med sig plantor och tekniker för vinproduktion. DOQ (Denominació d'Origen Qualificada) Priorat omfattar idag 1 800 hektar vingårdar som brukas av omkring 600 vinodlare. Druvorna till detta vin kommer från den 15 hektar stora egendomen Masía Mas Sinén, där druvorna odlats ekologiskt i mer än 20 år. Vingårdarna är terrasserade på brant sluttningar, och ligger på en höjd av 300 till 500 meter över havet. I de högst belägna vingårdarna odlar de äldsta stockarna som nästan är 50 år gamla. I dessa högt belägna vingårdar odlas grenache och carignan, medan yngre cabernet sauvignon och syrah växer lite längre ned.

  • Förslutning

    Naturkork

  • Kr/l - jämförpris

    265,33

Flagga Spanien
Spanien
Vinkartboken

Världens största vinodlingsareal

Spanien har med drygt 1 miljon hektar världens överlägset största vinodlingsareal, men hamnar ändå bara på tredje plats i produktionsvolym. Detta beror på att många vinområden är glest planterade och brist på regn gör avkastningen låg. Sedan 1996 är dock konstbevattning tillåten, omkring 25 procent är konstbevattnat, vilket öppnat upp för vinodling i tidigare torra områden.
I takt med att allt fler producenter, såväl stora kooperativ som mindre privata egendomar, investerat i modern utrustning och anammat moderna metoder har vinerna blivit allt bättre.

Mer än Rioja

Mest odlade druvan är den gröna airén, de blå tempranillo och garnacha (grenache) kommer på andra respektive tredje plats. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och några av de främsta distrikten är Rioja och Ribera del Duero, men fler har fått internationell uppmärksamhet, till exempel Priorat, Montsant, Somontano, Toro, Bierzo och Rías Baixas.
Det mousserande vinet cava får sin andra jäsning på flaska – precis som i champagne. Sherry är en spansk klassiker som görs i alla skepnader från kruttorr till mycket söt stil.

Läs mer om viner från Spanien
Karta Spanien