,
  • Murdoch James EstateNr 6242

  • Pinot Noir ,
  • Nya Zeeland
    , Wellington , Martinborough
  • 159:-
  • Flaska , 750 ml
Nya Zeeland
, Wellington , Martinborough

Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av plommon, sandelträ, ingefära, jordgubbar, kanel och choklad. Serveras vid cirka 16°C till rätter av feta eller vilda fåglar, eller till rätter av fläsk- eller lammkött.


  • Säljstart

    2016-12-01
  • Alkoholhalt

    13,5 %

  • Färg

    Mörk, blåröd färg.

  • Doft

    Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av skogshallon, kanel, björnbär, choklad och vanilj.

  • Råvaror

    .

  • Sockerhalt

    <3 g/l

  • Producent

    Murdoch James Estate

  • Om Producenten

    Murdoch James Estate grundades på 1990-talet av Roger och Jill Fraser när de började odla syrah och pinot noir i regionen. Idag är Carl, son till Roger, vinmakare på gården. Förutom pinot noir och syrah odlas idag pinot meunier, sauvignon blanc och pinot gris i de 40 hektar vingårdar som egendomen omfattar.

  • Leverantör

    Concealed Wines AB

  • Tillverkning/Vinifiering

    Druvor från olika vingårdar vinifierades separat med olika jäststammar. Druvorna sorterades manuellt, och pressades sedan. Jäsningen skedde på en kombination av nya och gamla franska ekfat. Vinet filtrerades och klarades med äggvita före buteljeringen.

  • Lagring

    Vinet lagrades i ett år på franska ekfat av varierande ålder.

  • Skörd

    Druvorna skördades för hand.

  • Odlingsområde

    Martinborough ligger i Nordöns sydligaste region, Wellington. Klimatet är svalt med kalla, snöiga vintrar, varma somrar och långa torra höstar. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Blue Rock och Long Gully.

  • Jordmån

    Jordmånen är en blandning av kalkrik jord och lera.

  • Förslutning

    Skruvkapsyl

  • Kr/l - jämförpris

    212

Flagga Nya Zeeland
Nya Zeeland
Vinkartboken

Nya Zeeland har både väldens östligaste vindistrikt, Gisborne på Nordön, och världens sydligaste vingårdar, i Central Otago på Sydön. Det är också ett av de nyaste vinländerna i Nya Världen. 1960 fanns här knappt 400 hektar med vin och först 1973 började man plantera Marlborough, som i dag är världsberömt för sin sauvignon blanc. Med drygt 20 000 hektar står sauvignon blanc för 57 % av landets produktion, pinot noir kommer på god andraplats med drygt 5 500 hektar motsvarande cirka 16 % av arealen.

Mångfald av viner – med skruvkapsyl

Från detta ”The green and clean land” har vi inte bara fått friska rena viner som krispig sauvignon, smakrik chardonnay och aromatisk riesling och gewürztraminer. Utan också högklassiga bordeauxblandningar av cabernet sauvignon och merlot samt pinot noir som tävlar i samma klass som Bourgogne. Landet har även drivit utvecklingen av skruvkapsylen – en stor majoritet av vinerna är förslutna på detta sätt – enkla såväl som dyra.

Nord och Syd har olika klimat

Nya Zeeland är uppdelat i ett tiotal distrikt. Nordön har ett varmare klimat än Sydön, vilket gör att sent mognande druvor som syrah och cabernet sauvignon trivs bäst på Nordön och pinot noir och sauvignon blanc på Sydön – generellt sett. För det finns undantag, till exempel tillverkas det kvalitetsviner i Wairarapa på sydöstra Nordön av pinot noir och sauvignon blanc.

Läs mer om viner från Nya Zeeland
Karta Nya Zeeland