,
  • Senda de las RochasNr 2156

  • 2016
  • Spanien
    , Manchuela
  • 100:-
  • Flaska , 750 ml
Spanien
, Manchuela

Ekologiskt
Nyhet

Nyanserad, fruktig smak med inslag av plommon, skogsbär, peppar, lakrits, körsbär och viol. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.



  • Säljstart

    2017-12-01
  • Alkoholhalt

    13 %

  • Färg

    Tät, mörk, blålila färg.

  • Doft

    Nyanserad, fruktig doft med inslag av plommon, björnbär, peppar, lakrits och viol.

  • Råvaror

    Bobal.

  • Sockerhalt

    <3 g/l

  • Producent

    VINOS DE ALBOREA, S.L. (BODEGA PARDO TOLOSA)

  • Om Producenten

    Bodega Pardo Tolosa ägs av familjen Pardo Tolosa. Förutom vinproduktion så producerar familjen också olivolja. Vinodlingarna är ekologiskt certifierade.

  • Leverantör

    LarCap AB

  • Tillverkning/Vinifiering

    Jäsning och skalmaceration på temperaturkontrollerade ståltankar i två veckor, vid en temperatur av 25-28°C.

  • Lagring

    Hälften av vinet lagrades i drygt fem månader på tio år gamla franska ekfat om 225 liter. Efter avslutad lagring, blandades och buteljerades vinet.

  • Skörd

    Druvorna skördades maskinellt första veckan i oktober. Skördeuttaget var 70 hektoliter per hektar.

  • Odlingsområde

    Manuchela ligger i centrala Spanien, 18 mil sydost om Madrid. DO Manchuela kom till i juli år 2000. Druvorna till detta vin kommer från vinodlingar som ligger på 700 meters höjd över havet. Klimatet är svalt på nätter och varmt och torrt på dagarna. Vinstockarna i vinodlingarna är cirka 20 år gamla.

  • Förslutning

    Naturkork

  • Kr/l - jämförpris

    133,33

Flagga Spanien
Spanien
Vinkartboken

Världens största vinodlingsareal

Spanien har med drygt 1 miljon hektar världens överlägset största vinodlingsareal, men hamnar ändå bara på tredje plats i produktionsvolym. Detta beror på att många vinområden är glest planterade och brist på regn gör avkastningen låg. Sedan 1996 är dock konstbevattning tillåten, omkring 25 procent är konstbevattnat, vilket öppnat upp för vinodling i tidigare torra områden.
I takt med att allt fler producenter, såväl stora kooperativ som mindre privata egendomar, investerat i modern utrustning och anammat moderna metoder har vinerna blivit allt bättre.

Mer än Rioja

Mest odlade druvan är den gröna airén, de blå tempranillo och garnacha (grenache) kommer på andra respektive tredje plats. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och några av de främsta distrikten är Rioja och Ribera del Duero, men fler har fått internationell uppmärksamhet, till exempel Priorat, Montsant, Somontano, Toro, Bierzo och Rías Baixas.
Det mousserande vinet cava får sin andra jäsning på flaska – precis som i champagne. Sherry är en spansk klassiker som görs i alla skepnader från kruttorr till mycket söt stil.

Läs mer om viner från Spanien
Karta Spanien