,
  • Sense CapNr 2143

  • 2016
  • Spanien
    , Montsant
  • 72:-
  • Flaska , 750 ml
Spanien
, Montsant

Ungdomlig, fruktig smak med inslag av hallon, viol, körsbär, mynta, lakrits och kryddor. Serveras vid 16-18°C till vegetariska rätter eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.


  • Säljstart

    2016-12-01
  • Alkoholhalt

    14 %

  • Färg

    Mörk, blåröd färg.

  • Doft

    Ungdomlig, fruktig doft med inslag av hallon, viol, körsbär, mynta och salvia.

  • Sockerhalt

    <3 g/l

  • Producent

    Celler de Capcanes

  • Om Producenten

    1933 beslöt sig fem familjer i Capçanes för att bilda ett vinproducerande kooperativ för att kunna ha en chans att konkurrera i den dåvarande vinindustrin. Bakgrunden var att efter vinlusens intåg i vingårdarna i slutet av 1800-talet övergavs många gårdar och människor flyttade in till städerna för att söka arbete. De som var kvar hade små vingårdar med låg avkasting och behövde hitta på sätt att effektivisera sin produktion för att klara av kraven från vinnäringen. Fram till 1980-talet såldes vinerna som bulkvin. När Spanien gick med i EU öppnades handeln med övriga Europa och med introduktionen av modern vinutrustning blev de blygsamma källarna i Capçanes omoderna. Vändningen kom 1995 när den judiska församlingen i Barcelona frågade om de inte kunde tänka sig att framställa vin som var godkänt som koscher. I och med detta höjdes kvaliteten på alla Celler de Capçanes viner rejält. Vinamakare är Anna Rovira och Jürgen Wagner.

  • Leverantör

    Vingaraget AB

  • Odlingsområde

    Montsant ligger i Katalonien, tio mil sydväst om Barcelona.

  • Förslutning

    Skruvkapsyl

  • Kr/l - jämförpris

    96

Flagga Spanien
Spanien
Vinkartboken

Världens största vinodlingsareal

Spanien har med drygt 1 miljon hektar världens överlägset största vinodlingsareal, men hamnar ändå bara på tredje plats i produktionsvolym. Detta beror på att många vinområden är glest planterade och brist på regn gör avkastningen låg. Sedan 1996 är dock konstbevattning tillåten, omkring 25 procent är konstbevattnat, vilket öppnat upp för vinodling i tidigare torra områden.
I takt med att allt fler producenter, såväl stora kooperativ som mindre privata egendomar, investerat i modern utrustning och anammat moderna metoder har vinerna blivit allt bättre.

Mer än Rioja

Mest odlade druvan är den gröna airén, de blå tempranillo och garnacha (grenache) kommer på andra respektive tredje plats. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och några av de främsta distrikten är Rioja och Ribera del Duero, men fler har fått internationell uppmärksamhet, till exempel Priorat, Montsant, Somontano, Toro, Bierzo och Rías Baixas.
Det mousserande vinet cava får sin andra jäsning på flaska – precis som i champagne. Sherry är en spansk klassiker som görs i alla skepnader från kruttorr till mycket söt stil.

Läs mer om viner från Spanien
Karta Spanien