Te Mata Estate
,
  • Te Mata EstateNr 92933

  • Syrah ,
  • Nya Zeeland
    , Hawke's Bay
  • 139:-
  • Flaska , 750 ml
Nya Zeeland
, Hawke's Bay

Fruktig, kryddig doft med inslag av fat, björnbär, lagerblad, skogshallon, rosépeppar, viol och örter. Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött eller lamm.


Små partier

Varan finns i begränsad mängd och/eller under begränsad tid.


  • Säljstart

    2017-11-17
  • Alkoholhalt

    13 %

  • Färg

    Mörk, blåröd färg.

  • Doft

    Fruktig, kryddig doft med inslag av fat, björnbär, lagerblad, skogshallon, lakrits och örter.

  • Råvaror

    98% och 2% .

  • Producent

    Te Mata Estate

  • Leverantör

    Gardo & Morris AB

  • Tillverkning/Vinifiering

    De båda druvsorterna avstjälkades, och jäste tillsammans enligt "co-fermentation", vilket innebär att en liten mängd gröna druvor (viognier) används för att - paradoxalt nog - ge vinet en mörkare färg.

  • Lagring

    Vinet lagrades i sju månader på en mix av nya och begagnade franska ekfat. Vinet klarades med äggvita före buteljeringen.

  • Skörd

    Druvorna skördades från den 7 till den 21 april.

  • Odlingsområde

    Hawke's Bay ligger på Nordöns östkust. Området omfattar 5 093 hektar vinodlingar. Druvorna till detta vin kommer från Te Matas vingårdar i subregionerna Woodthorpe Terraces och Bridge Pa Triangle.

  • Förslutning

    Skruvkapsyl

  • Kr/l - jämförpris

    185,33

Flagga Nya Zeeland
Nya Zeeland
Vinkartboken

Nya Zeeland har både väldens östligaste vindistrikt, Gisborne på Nordön, och världens sydligaste vingårdar, i Central Otago på Sydön. Det är också ett av de nyaste vinländerna i Nya Världen. 1960 fanns här knappt 400 hektar med vin och först 1973 började man plantera Marlborough, som i dag är världsberömt för sin sauvignon blanc. Med drygt 20 000 hektar står sauvignon blanc för 57 % av landets produktion, pinot noir kommer på god andraplats med drygt 5 500 hektar motsvarande cirka 16 % av arealen.

Mångfald av viner – med skruvkapsyl

Från detta ”The green and clean land” har vi inte bara fått friska rena viner som krispig sauvignon, smakrik chardonnay och aromatisk riesling och gewürztraminer. Utan också högklassiga bordeauxblandningar av cabernet sauvignon och merlot samt pinot noir som tävlar i samma klass som Bourgogne. Landet har även drivit utvecklingen av skruvkapsylen – en stor majoritet av vinerna är förslutna på detta sätt – enkla såväl som dyra.

Nord och Syd har olika klimat

Nya Zeeland är uppdelat i ett tiotal distrikt. Nordön har ett varmare klimat än Sydön, vilket gör att sent mognande druvor som syrah och cabernet sauvignon trivs bäst på Nordön och pinot noir och sauvignon blanc på Sydön – generellt sett. För det finns undantag, till exempel tillverkas det kvalitetsviner i Wairarapa på sydöstra Nordön av pinot noir och sauvignon blanc.

Läs mer om viner från Nya Zeeland
Karta Nya Zeeland