,
  • ThummererNr 2600

  • Egri Bikavér Classicus , 2013
  • Ungern
    , Eger
  • 89:-
  • Flaska , 750 ml
Ungern
, Eger

Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lakrits, blåbär, lagerblad, slånbär och choklad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.


  • Säljstart

    2016-12-01
  • Alkoholhalt

    14 %

  • Färg

    Mörk, blåröd färg.

  • Doft

    Kryddig, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lakrits, blåbär, kryddpeppar och choklad.

  • Råvaror

    Kekfrankos, och .

  • Sockerhalt

    <3 g/l

  • Övrigt

    Egri Bikavér betyder "tjurblod från Eger". Det är oklart när benämningen uppkom, men det finns dokumenterat sedan tidigt 1800-tal. På den tiden producerades vin med namnet Bikavér i många regioner i Ungern. Enligt legenden uppstod benämningen när Eger belägrades av styrkor från Ottomanska riket (nuvarande Turkiet). Soldaterna i Eger styrktes med stora mängder mat och vin. Det finns historier som berättar att turkarna blev skrämda av de ungerska soldaterna röda skägg och trodde att ungrarana måste ha druckit tjurblod för att stärka sig. Andra menar att turkarna fick höra rykten om att ungrarna blandat ut vinet med tjurblod, vilket skulle ge dem samma styrka som tjuren. Inget av detta är säkert belagt, men sant är att de ottomanska belägrarna gav upp efter 39 dagar då de inte lyckats inta staden trots sin numerära överlägsenhet.

  • Producent

    Thummerer Vilmos Winery

  • Om Producenten

    Thummerer Vilmos Winery är ett familjeföretag som ligger i Noszvaj, ungefär en mil från centrala Eger. Verksamheten startade 1984 när familjen började plantera duvor. Egendomen omfattar 100 hektar. Vineriets källare är handhuggen ur den vulkaniska tuffen, vilket är vanligt i området.

  • Leverantör

    Brandpartners AB

  • Tillverkning/Vinifiering

    Jäsning och skalmaceration tog mellan två till fyra veckor. Efter fatlagringen lagrades vinet ytterligare ett halvår på butelj hos producenten innan det släpptes till försäljning.

  • Lagring

    Vinet lagrades i upp till två år på ekfat.

  • Odlingsområde

    Eger ligger i nordöstra Ungern.

  • Förslutning

    Naturkork

  • Kr/l - jämförpris

    118,67