Vi bygger en ny onlinebutik. Vill du testa den redan nu? Gå till beta.systembolaget.se

, Maltwhisky , Påtaglig rökighet
  • LaphroaigNr 10497

  • Quarter Cask
  • Storbritannien
    Tillverkad i Storbritannien , Skottland , Islay
  • 499:-
  • Flaska , 700 ml
Storbritannien
Tillverkad i Storbritannien , Skottland , Islay

Maltig, mycket rökig, smakrik whisky med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, nötter, apelsinskal, jod och tjärpastiller. Serveras rumstempererad.


Produktinformation

  • Säljstart

    2005-10-01
  • Alkoholhalt

    48 %

  • Färg

    Gyllengul färg.

  • Doft

    Maltig, mycket rökig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av smörkola, nötter, torkade aprikoser, jod och tjärpastiller.

  • Råvaror

    Mältat korn.

  • Allergener

    Har du frågor om allergener? Kontakta vår kundtjänst.

  • Sockerhalt

    <3 g/l

  • Övrigt

    Maltwhisky framställs enbart av korn. Maltwhisky delas in i olika grupper beroende på vilken region destilleriet ligger i. Precis som med vin ger regionernas klimat, traditioner, vatten och olika tekniker skilda karaktärer åt slutprodukten. Det finns olika indelningar, mer eller mindre snäva, men det vanligaste är att man pratar om fyra geografiska huvudområden; Highlands, Speyside, Lowlands och Islay.

  • Producent

    Laphroaig

  • Om producenten

    Namnet Laphroaig kommer från gaeliskans "Lag Bhròdhaig" och betyder "sänkan vid den breda viken". Långt innan Laphroag fick sin officiella licens, 1826, användes platsen där destilleriet ligger av smugglare som destillerade illegalt. Runt 1810 arrenderade bröderna Alex & Donald Johnston land för att föda upp boskap. Av överskottet från odlingarna gjorde man destillat. Runt 1815 hade ryktet spridit sig om att whiskyn härifrån var av god kvalitet och officiellt räknar man detta som sitt startår. Destilleriet drevs av D. Johnston Company fram till mitten på 1960-talet. Sedan dess har destilleriet haft olika ägare. Sedan 2014 tillhör företaget Suntory Holdings.

  • Leverantör

    Edrington Sweden AB

  • Odlingsområde

    Ön Islay ligger utanför Skottlands västkust och brukar räknas som ett eget distrikt. Till ytan är ön Islay 606 kvadratkilometer stor. Här produceras den mest smakrika och rökiga whiskyn. Anledningen till att whisky härifrån får en påtaglig rökighet beror mycket på att öns torv innehåller mycket vitmossa, som i sin tur ger den kraftiga rökiga smaken till malten.

  • Tillverkning/Vinifiering

    Kornmalten krossades, blandades med källvatten och jästes till låg alkoholhalt. Därefter destillerades mäsken två gånger i kopparpanna. Whiskyn är ej kylfiltrerad, vilket gör att den kan ändra utseende ifall den späds med vatten.

  • Lagring

    Denna whisky har lagrats upp till fem år på ekfat som tidigare innehållit bourbon följt av slutlagring ett par månader på "quarter casks". I detta fall är det en fjärdedel av en "butt" och rymmer 120-125 liter. Whisky mognar betydligt fortare på quarter casks än om den lagras på större fat. Små fat är därför bra om man vill ge whiskyn en extra slutlagring - "finish".

  • Kr/l - jämförpris

    712,86

  • Säljstart

    2005-10-01
  • Alkoholhalt

    48 %

  • Färg

    Gyllengul färg.

  • Doft

    Maltig, mycket rökig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av smörkola, nötter, torkade aprikoser, jod och tjärpastiller.

  • Råvaror

    Mältat korn.

  • Allergener

    Har du frågor om allergener? Kontakta vår kundtjänst.

  • Sockerhalt

    <3 g/l

  • Övrigt

    Maltwhisky framställs enbart av korn. Maltwhisky delas in i olika grupper beroende på vilken region destilleriet ligger i. Precis som med vin ger regionernas klimat, traditioner, vatten och olika tekniker skilda karaktärer åt slutprodukten. Det finns olika indelningar, mer eller mindre snäva, men det vanligaste är att man pratar om fyra geografiska huvudområden; Highlands, Speyside, Lowlands och Islay.

  • Producent

    Laphroaig

  • Om producenten

    Namnet Laphroaig kommer från gaeliskans "Lag Bhròdhaig" och betyder "sänkan vid den breda viken". Långt innan Laphroag fick sin officiella licens, 1826, användes platsen där destilleriet ligger av smugglare som destillerade illegalt. Runt 1810 arrenderade bröderna Alex & Donald Johnston land för att föda upp boskap. Av överskottet från odlingarna gjorde man destillat. Runt 1815 hade ryktet spridit sig om att whiskyn härifrån var av god kvalitet och officiellt räknar man detta som sitt startår. Destilleriet drevs av D. Johnston Company fram till mitten på 1960-talet. Sedan dess har destilleriet haft olika ägare. Sedan 2014 tillhör företaget Suntory Holdings.

  • Leverantör

    Edrington Sweden AB

  • Odlingsområde

    Ön Islay ligger utanför Skottlands västkust och brukar räknas som ett eget distrikt. Till ytan är ön Islay 606 kvadratkilometer stor. Här produceras den mest smakrika och rökiga whiskyn. Anledningen till att whisky härifrån får en påtaglig rökighet beror mycket på att öns torv innehåller mycket vitmossa, som i sin tur ger den kraftiga rökiga smaken till malten.

  • Tillverkning/Vinifiering

    Kornmalten krossades, blandades med källvatten och jästes till låg alkoholhalt. Därefter destillerades mäsken två gånger i kopparpanna. Whiskyn är ej kylfiltrerad, vilket gör att den kan ändra utseende ifall den späds med vatten.

  • Lagring

    Denna whisky har lagrats upp till fem år på ekfat som tidigare innehållit bourbon följt av slutlagring ett par månader på "quarter casks". I detta fall är det en fjärdedel av en "butt" och rymmer 120-125 liter. Whisky mognar betydligt fortare på quarter casks än om den lagras på större fat. Små fat är därför bra om man vill ge whiskyn en extra slutlagring - "finish".

  • Kr/l - jämförpris

    712,86