,
  • Arbois Vin JauneNr 90099

  • Frankrike
    , Jura , Arbois
  • 399:-
  • Flaska , 620 ml
Frankrike
, Jura , Arbois

Komplex, utvecklad, mycket frisk, stiltypiskt oxiderad smak med inslag av fat, gula äpplen, nougat, smörkola, aprikos och pomerans. Serveras vid 10-12°C till rätter av ljust kött.


Små partier

Varan finns i begränsad mängd och/eller under begränsad tid.


Produktinformation

  • Säljstart

    2019-02-15
  • Alkoholhalt

    14,5 %

  • Färg

    Mörk, gul färg.

  • Doft

    Komplex, utvecklad, stiltypiskt oxiderad doft med inslag av fat, gula äpplen, makadamianötter, smörkola, halm och pomerans.

  • Råvaror

    .

  • Allergener

    Har du frågor om allergener? Kontakta vår kundtjänst.

  • Övrigt

    Savagnin är en mycket gammal druva från området mellan nordöstra Frankrike och sydvästra Tyskland. Man tror att namnet savagnin kommer från franskans ’sauvage’ som betyder ’vild’. Druvan går också under namnet traminer och är besläktad med bland annat gewürztraminer från Alsace. Savagnin är den enda tillåtna druvan för det sherryliknande "vin jaune", "gult vin" som framställs i Jura. Vin jaune påminner om torr sherry då jästen bildar ett täcke (flor) ovanpå vinet under den långa jäsningen på ekfat.

  • Producent

    Henri Maire

  • Om producenten

    Henri Maires vinproduktion sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Företagets vinodlingar omfattar 300 hektar och består av en handfull separata egendomar. Merparten av druvorna går till produktion av det mousserande Crémant de Jura men man tillverkar även de traditionella stilarna från området som vin jeaune och arbois. Idag ägs Henri Maire av Boissetgruppen med säte i Bourgogne.

  • Leverantör

    Giertz Vinimport AB

  • Odlingsområde

    Arbois ligger i östra Frankrike och utgörs av 13 kommuner runt staden med samma namn. Druvorna till detta vin kommer från producentens vingårdar i Arbois och Pupillin. Druvorna är uppbundna i dubbel guyot.

  • Jordmån

    Gråmärgel.

  • Skörd

    Maskinell och manuell.

  • Tillverkning/Vinifiering

    Musten jäser till ett torrt vitt vin och får sedan vila med sin jästfällning ett par månader.

  • Lagring

    Vinet har lagrats minst sex år och tre månader på ekfat om 228 liter. Faten fylls inte helt och under jäsningen bildas ett täcke av jäst på vinet, så kallat flor. Jästtäcket skapar förutsättningar för en kontrollerad oxidation under lagringen. Vinet buteljeras sedan på speciella flaskor som rymmer 62 centiliter, vilket sägs vara det som blir kvar av en liter vin efter den långa mognadsprocessen.

  • Hållbarhet

    Kan lagras.

  • Kr/l - jämförpris

    643,55

  • Säljstart

    2019-02-15
  • Alkoholhalt

    14,5 %

  • Färg

    Mörk, gul färg.

  • Doft

    Komplex, utvecklad, stiltypiskt oxiderad doft med inslag av fat, gula äpplen, makadamianötter, smörkola, halm och pomerans.

  • Råvaror

    .

  • Allergener

    Har du frågor om allergener? Kontakta vår kundtjänst.

  • Övrigt

    Savagnin är en mycket gammal druva från området mellan nordöstra Frankrike och sydvästra Tyskland. Man tror att namnet savagnin kommer från franskans ’sauvage’ som betyder ’vild’. Druvan går också under namnet traminer och är besläktad med bland annat gewürztraminer från Alsace. Savagnin är den enda tillåtna druvan för det sherryliknande "vin jaune", "gult vin" som framställs i Jura. Vin jaune påminner om torr sherry då jästen bildar ett täcke (flor) ovanpå vinet under den långa jäsningen på ekfat.

  • Producent

    Henri Maire

  • Om producenten

    Henri Maires vinproduktion sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Företagets vinodlingar omfattar 300 hektar och består av en handfull separata egendomar. Merparten av druvorna går till produktion av det mousserande Crémant de Jura men man tillverkar även de traditionella stilarna från området som vin jeaune och arbois. Idag ägs Henri Maire av Boissetgruppen med säte i Bourgogne.

  • Leverantör

    Giertz Vinimport AB

  • Odlingsområde

    Arbois ligger i östra Frankrike och utgörs av 13 kommuner runt staden med samma namn. Druvorna till detta vin kommer från producentens vingårdar i Arbois och Pupillin. Druvorna är uppbundna i dubbel guyot.

  • Jordmån

    Gråmärgel.

  • Skörd

    Maskinell och manuell.

  • Tillverkning/Vinifiering

    Musten jäser till ett torrt vitt vin och får sedan vila med sin jästfällning ett par månader.

  • Lagring

    Vinet har lagrats minst sex år och tre månader på ekfat om 228 liter. Faten fylls inte helt och under jäsningen bildas ett täcke av jäst på vinet, så kallat flor. Jästtäcket skapar förutsättningar för en kontrollerad oxidation under lagringen. Vinet buteljeras sedan på speciella flaskor som rymmer 62 centiliter, vilket sägs vara det som blir kvar av en liter vin efter den långa mognadsprocessen.

  • Hållbarhet

    Kan lagras.

  • Kr/l - jämförpris

    643,55