,
  • Buena VistaNr 6240

  • Carneros Chardonnay ,
  • USA
    , , , Sonoma County , Carneros
  • 185:-
  • Flaska , 750 ml
USA
, , , Sonoma County , Carneros

Nyanserad, fruktig smak med tydlig, rostad fatkaraktär, inslag av gula päron, ananas, nötter, kardemumma och vanilj. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller till ljust kött eller till lamm.


Flagga USA
USA
Vinkartboken

Kalifornien den största vinregionen

Vin i Nordamerika handlar inte bara om Kalifornien, även om 90 procent av allt amerikanskt vin kommer därifrån. Oregon och Washington State har gjort Pacific Northwest, inkluderar även Idaho, till landets näst mest betydande vinregion.

På östkusten kämpar tillverkarna både med att göra drickbart vin av labrusca- och hybriddruvor – och att göra sig av med dem – för att i stället plantera ädla sorter av arten Vitis vinifera.

Finger Lakes och Long Island i New York State har kommit längst, men de har ett helt koppel av östkuststater efter sig. Främst Virginia, följt av Pennsylvania och Maryland och ännu längre söderut North Carolina och Georgia. Michigan och Ohio drar fördel av de stora sjöarna. Missouri i kontinentens mitt har gamla vintraditioner och Texas längst i söder håller på att skapa sig nya.

Kanada vill också ha ett ord med i laget och visar upp Okanagan Valley i British Columbia som sitt stjärndistrikt och bjuder på ett av världens mest exklusiva viner i form av icewine.

Läs mer om viner från USA
Karta USA