,
  • ClimbingNr 2094

  • Chardonnay , 2016
  • Australien
    , New South Wales , Orange
  • 109:-
  • Flaska , 750 ml
Australien
, New South Wales , Orange

Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av ananas, gula äpplen, nötter, smör, citrus och färska örter. Serveras vid 8-10°C till rätter av ljust kött eller lamm.


  • Säljstart

    2017-06-01
  • Alkoholhalt

    12,5 %

  • Färg

    Ljus, gul färg.

  • Doft

    Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av ananas, gula äpplen, nötter, smör och citrus.

  • Råvaror

    .

  • Sockerhalt

    <3 g/l

  • Producent

    Cumulus Wines

  • Om Producenten

    Cumulus Wines grundades 2004. Företaget äger 508 hektar vingårdar i området Orange, väster om Sydney, av vilka 82 hektar är planterade med chardonnay. Vinmakare är Philip Shaw.

  • Leverantör

    Giertz Vinimport AB

  • Lagring

    En del av vinet lagrades på ekfat.

  • Odlingsområde

    Orange ligger nordväst om staden Sydney, i delstaten New South Wales. Klimatet är svalt med milda somrar. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger högre än 600 meter över havet.

  • Förslutning

    Skruvkapsyl

  • Kr/l - jämförpris

    145,33

Flagga Australien
Australien
Vinkartboken

Utvecklingen av Australiens moderna vinindustri tog sin början under 1950-talet, då produktionen lades om från starkvin till bordsvin. Kombinationen av gynnsamt klimat, stora odlingsarealer och nyetableringar i svalare områden, avancerad teknologi och välutbildade vinmakare har sedan dess gjort att Australien förknippats med både fruktiga och "publiktillvänliga" viner i de lägre prisklasserna och prestigeviner av högsta klass och pris.

Kvalitet före kvantitet

Under några år har den australiska vinnäringen lidit av viss växtvärk, i form av överproduktion. Men medan den behandlas, bland annat genom lägre skördeuttag, kan vi fortsätta att njuta av Australiens unika viner i gamla traditionella stilar, och upptäcka de nya viner som ständigt skapas här.

Man odlar till exempel så vitt skilda druvsorter som de gröna viognier och arneis samt de blå sangiovese och nebbiolo för att nämna några.

Trenden är att fler och fler producenter satsar mer på kvalitet än kvantitet. Australien har under lång tid legat i framkant vad gäller både framtagande och användande av modern teknik för såväl odling, skörd som framställning av vin, samt att man anpassat och implementerat klassiska tekniker från Europa, i den egna vinindustrin.

Läs mer om viner från Australien
Karta Australien