,
  • Hiruzta TxakolinaNr 2289

  • 2016
  • Spanien
    , Getariako Txakolina
  • 119:-
  • Flaska , 750 ml
Spanien
, Getariako Txakolina

Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, örter, ananas och lime. Serveras vid 8-10°C, som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.


  • Säljstart

    2017-06-01
  • Alkoholhalt

    11,5 %

  • Färg

    Blek, ljusgul färg.

  • Doft

    Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, örter, äppelblommor, krusbär och lime.

  • Råvaror

    95% hondarrabi zuri och 5% gros manseng.

  • Sockerhalt

    3 g/l

  • Producent

    Hiruzta

  • Om Producenten

    Hiruzta omfattar 11 hektar vingårdar och ligger vid foten av berget Jaizkibel. Vingårdarna ligger med soligt läge i och skyddas mot blåst och fukt från havet av de omkringliggande bergen.

  • Leverantör

    Riktig Cider

  • Tillverkning/Vinifiering

    Druvorna avstjälkades, krossades och pressades varsamt. Musten kyldes sedan till 8-10°C oc fick vila för att stabiliseras. Jäsningen skedde på ståltankar vid låg temperatur.

  • Odlingsområde

    Distriktet Getariako Txakolina eller Txakoli de Getaria, som området heter på baskiska, ligger i provinsen Gipuzkoa strax öster om Bilbao i Baskien i norra Spanien. Getariako Txakolina omfattar 402 hektar vinodlingar.

  • Jordmån

    Djup, stenig jordmån med underliggande lager av lerig märla.

  • Förslutning

    Naturkork

  • Kr/l - jämförpris

    158,67

Flagga Spanien
Spanien
Vinkartboken

Världens största vinodlingsareal

Spanien har med drygt 1 miljon hektar världens överlägset största vinodlingsareal, men hamnar ändå bara på tredje plats i produktionsvolym. Detta beror på att många vinområden är glest planterade och brist på regn gör avkastningen låg. Sedan 1996 är dock konstbevattning tillåten, omkring 25 procent är konstbevattnat, vilket öppnat upp för vinodling i tidigare torra områden.
I takt med att allt fler producenter, såväl stora kooperativ som mindre privata egendomar, investerat i modern utrustning och anammat moderna metoder har vinerna blivit allt bättre.

Mer än Rioja

Mest odlade druvan är den gröna airén, de blå tempranillo och garnacha (grenache) kommer på andra respektive tredje plats. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och några av de främsta distrikten är Rioja och Ribera del Duero, men fler har fått internationell uppmärksamhet, till exempel Priorat, Montsant, Somontano, Toro, Bierzo och Rías Baixas.
Det mousserande vinet cava får sin andra jäsning på flaska – precis som i champagne. Sherry är en spansk klassiker som görs i alla skepnader från kruttorr till mycket söt stil.

Läs mer om viner från Spanien
Karta Spanien