Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Om alkoholfri cider

Cider görs oftast av äpplen, eller päron. Men det finns även andra smaker. Upp till 0,5 volymprocent kan våra alkoholfria cider innehålla.

Svensk alkoholfri cider ska vara tillverkad av minst 50 procent jäst fruktjuice av äpple och/eller päron. Är den smaksatt med annan smak ska det framgå på etiketten. Det vill säga det är samma regler som gäller för svensk cider med alkohol. Alkoholfri cider kan göras på olika sätt. Är det en klassisk cider som görs på must av äpplen eller päron kan man avbryta jäsningen vid önskad alkoholhalt. Cider kan även framställas av ett svagt fruktvin med essenser.

Om märkningsregler

Det finns ingen enhetlig EU-lagstiftning när det gäller cider. Det gör att säljs en dryck som cider i ett EU-land så får den säljas det inom alla EU-länder. Enligt EU:s märkningsregler för livsmedel måste alkoholhalten för drycker sättas ut på etiketten om alkoholhalten är över 1,2 %.

Systembolaget har satt en egen lägre gräns på max 0,5 % alkohol för att det ska få kallas alkoholfritt. Vi har alltså ett hårdare krav än vad livsmedelslagen kräver. 0,5% alkohol anses försumbart för till exempel bilförare och de som vill leva hälsosamt. Vi har dock flera produkter som är helt utan alkohol.