Bubblor i mörk orange vätska

Därför är alkoholfritt sötare

Det finns i dag många välgjorda drycker utan alkohol, men varför har de ofta en kännbar sötma? Kategorichef Johan Lund svarar på vanliga frågor om alkoholfritt – och förutspår en svensk klassikers snara undergång.

Innehåller alkoholfritt mer socker eller känns det bara så?

– Alkohol är en smakbärare som lyfter fram andra aromer. Avlägsnas alkoholen måste man ersätta den med lite sötma, som också framhäver aromerna. Dessutom bidrar sockret till fylligheten, vilket är viktigt när man pratar om röda viner, säger Johan.

Ett annat, och väldigt viktigt, skäl har med grundsmakerna att göra. Ett avalkoholiserat vin blir väldigt friskt, på gränsen till surt.

– För att vinet över huvud taget ska smaka bra måste syran balanseras med sötma.

Sötman kommer från druvan 

När man tillverkar vin är det ojäst druvmust som gäller. Det är mer ekonomiskt då det ger en större sötma jämfört med rörsocker. Det är därför vi så ofta ser druvjuice som ingrediens i andra drycker. Sötningen sker mot slutet av tillverkningen i samband med att vinet blandas ihop.

För att vinet över huvud taget ska smaka bra måste syran balanseras med sötma.

Naturligt socker i must

Kallpressad äppelmust har blivit en mycket populär dryck de senaste åren. Sockerhalten ligger i regel på 60 till 100 gram per liter men här är det inte fråga om tillsatser. Allt socker kommer naturligt från själva frukten.

Vilka alkoholfria drycker innehåller minst socker?

Några bärmuster sticker ut, liksom vissa röda och vita viner som har förhållandevis låga halter. Men de kommer sällan under 30 gram per liter och det motsvarar 3 procent av volymen.

– Det kan vara värt att ha den procentsiffran i åtanke om man är diabetiker men annars är det inte så mycket socker att tala om. Och jag håller ändå på med LCHF, säger Johan.

Trenden går mot torrt

Sockerhalten i alkoholfria viner har sjunkit på senare år. Producenterna har blivit duktigare på att ta till vara aromer som tidigare gick till spillo och därför behöver man inte tillsätta lika mycket sötma som förr.

Så när kommer vi att få se alkoholfria viner med samma låga halter som ”vanligt” vin har?

– Systembolaget fortsätter att efterfråga så torrt som möjligt. Men det är extremt liten sannolikhet att vi hittar ett alkoholfritt vin med mindre än tre gram socker per liter. Det måste ju smaka bra också, säger Johan.

Svår tid för lättöl

Alkoholfri öl kan också ha en större sötma än öl med alkohol men det verkar vi inte reagera lika mycket på.

Den främsta orsaken är att humlens beska balanserar maltsötman. Det kan också bero på att vi i Sverige sedan lång tid druckit lättöl till vardags och att vi därför vant oss vid smaken på ett annat sätt.

Johan tror för övrigt att lättölets tid snart är förbi:

– Om fem år har bryggarna troligen lagt ned produktionen av lättöl. Konkurrensen från alkoholfri öl har blivit för hård – då den trots lägre alkoholhalt smakar mer. Lättölets enda fördel är att det är billigare att tillverka. Men i och med att efterfrågan på alkoholfri öl ökar blir volymerna större, vilket också sänker produktionskostnaderna.

Hur märker Systembolaget ut sötma?

Smakklockorna visar upplevelsen av sötma.

Vill du veta den exakt uppmätta sockerhalten i gram per liter finns den att läsa på hyllkantsetiketten samt på hemsidan.

Jämför sockerhalten i vin, läsk, saft och mjölk.

Vill du läsa om olika dryckers skillnad i kalorier?