akrylfärg

Lär dig mer om blanddrycker

Blanddrycker kommer i många färger och smaker. Gemensamt för alla är att de består av en alkoholbas, en smaksättning, någon form av sötning samt kolsyrat vatten.

Sött barn har många namn 

I Sverige kallas blanddrycker ofta alkoläsk och på andra språk säger man malternatives, rusebrus eller RTD, (Ready to drink). Det är inte ovanligt att de blandas ihop med söt cider men det är inte samma sak. En blanddryck består av en alkoholhaltig bas, kolsyrat vatten samt smaksättare. Alkoholen i cider härstammar däremot från jästa äpplen eller päron. 

Blanddrycker innehåller i regel 4,5–7 volymprocent alkohol. Själva basen kan vara rom, gin, vodka eller någon form av fruktvin eller maltdryck.

Smaken är olika

Både naturliga och syntetiska smakämnen används för att smaksätta blanddryck. I vår del av världen dominerar olika sorters aromer av citrus, vid sidan av ingefära. I Japan och Thailand är det däremot vanligt med fujiäpplen respektive citrongräs, medan det i Indien är vanligare att de exempelvis smakar som kryddblandningen Mix Masala. I USA är te en populär smak på blanddryck.  

Framför allt sällskapsdryck

En frisk smak för att balansera sötman brukar vara uppskattad. För den som vill hålla koll på sötman finns det både en klocka för detta på hyllkantsetiketten, liksom sockerhalten i gram per liter. Det främsta användningsområdet är sällskapsdryck och serveringstemperaturen ska vara ungefär åtta grader. Vissa frukt- och bärdesserter kan fungera ihop med en blanddryck av samma smak. De ingefärskryddade varianterna kan vara spännande ihop med det karibiska köket. 

Precis som inom andra varugrupper finns det ekologiska blanddrycker och även miljövänliga förpackningsalternativ som PET-flaska.

Kortfakta om blanddryck

Alkoholen i blanddrycker kan komma från sprit, fruktvin eller maltdryck. Både naturliga och syntetiska smakämnen används. Servera gärna kallt som sällskapsdryck.