Om socker i cider och blanddryck

Sockerfri cider, lightdryck och zero är benämningar du inte hittar i hyllorna på Systembolaget. Det beror på att det finns strikta regler kring märkning av alkoholhaltiga drycker. Men även vi har söta drycker med lägre eller inget tillsatt socker.

Mindre socker med sötningsmedel  

I mat- och dryckesvärlden avlöser trenderna varandra. De senaste åren har mycket fokus riktats mot socker i livsmedel och i mataffärerna finns ett brett utbud av produkter med mindre socker. I läskhyllan hittar du drycker som kallas light, zero eller lowcarb och marknadsförs som mer hälsosamma. Alkoholhaltiga drycker går däremot under betydligt striktare regler kring märkning. 

Socker, alkohol och kalorier 

Försöker man hålla eller gå ner i vikt är det vanligt att hålla koll på och minimera sockerintaget, men faktum är att alkohol innehåller fler kalorier per gram än vad socker gör. Vilket betyder ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier. 

Läs mer om alkohol och kalorier.

Alkohol skadar mer än socker  

Oavsett om det är socker eller sötningsmedel i din cider eller blanddryck: Tänk på att det är alkoholen som är mest skadlig för din kropp – inte socker eller andra eventuella tillsatser i drycken. 

Sötningsmedlets olika karaktärer 

På Systembolaget hittar du blanddryck, även kallad alkoläsk, rusebrus och RTD (Ready to drink), samt cider med mindre socker som fortfarande smakar sött. Där kommer sötman i stället från sötningsmedel eller ojäst fruktjuice som är omkring 1,5 gånger sötare än vanligt socker. 

Socker är en smakförstärkare som även bidrar till fyllighet i drycken. Ersätts vanligt socker med sötningsmedel påverkas därför slutprodukten – vissa smakmässigt, andra i textur och fyllighet. Stevia kan till exempel ge en lätt arom av lakritsrot eller anis medan aspartam och sukralos, som är 200–600 gånger sötare än vanligt socker, kan göra att drycken upplevs som mindre fyllig. 

Ta reda på sockerhalten 

Vill du se sockerhalten i våra cider eller blanddrycker? Kika på hyllkantsetiketten i butik eller på respektive produktsida här på webben.