Dryckesauktion kalendarium

Stor bredd på decemberauktionen

Nu har dryckesauktionsåret för 2017 avslutats. Det har varit en hektisk budgivning med 1 299 klubbade poster. Vi gör ett svep genom dryckeshistorien.

En post med två flaskor Reimersholms Kron-Brännvin – båda från perioden 1940-1950-talet – fick avsluta årets sista dryckesauktion. Slutpriset på 53 procent över utropspriset visar på ett fortsatt intresse för äldre destillat – och i detta fall ett stycke svensk dryckeshistoria.

Decemberauktionen visade annars på en stor bredd. Champagne, röda bordeauxviner, italienska rödviner och skotsk whisky håller fortfarande ställningarna som de största kategorierna, denna gång med två tredjedelar av utropen.

Samtidigt stod Bourgogne för de högsta priserna med tre viner från Domaine Romanée-Conti i topp. Auktionens dyraste flaska kom från namngivande vingården Romanée-Conti. Det var den svårbemästrade men fina årgången 1998 som klubbades för 93 000 kronor. Ovanligare gäst i pristoppen var denna gång en vit bordeaux. Det var en låda med sex magnumflaskor La Mission Haut Brion Blanc 2011 som tack vare sin sällsynthet gick för 60 000 kronor.

Sauternesviner hänger kvar

Trots att söta viner inte tycks falla den stora vinpubliken i smaken har klassiska dessertviner fortfarande sina anhängare. Förutom flera stora sauternesviner bjöd decemberauktionen givetvis på portvin och madeira. Det var bland annat Taylor’s och Niepoort 1977; unga fyrtioåriga portviner från en storartad årgång.

Trendspanaren noterar annars ett fortsatt stort intresse för amerikanska viner med många klubbade priser över utrop. I konkurrens med klassiska Opus One och Dominus intar Sine Qua Non fortfarande en rangplats. Störst intresse tilldrog sig ändå fem årgångar av Harlan Estate, där högpoängaren 2005 klubbades för 6 400 kronor, 60 procent över utropspriset.

Det kan även noteras att nyfikenheten på äldre årgångar av italienska viner håller i sig. Ett av vinlandet Italiens stora framgångssagor Gaja, representerades av en flaska Gaja Barolo 1960 som klubbades för 2 400 kronor. Året efter började Angelo Gaja i familjefirman och resten är som det sägs historia.

Decemberauktionen visar också att det starka svenska whiskyintresset håller i sig. Förutom japansk whisky och äldre buteljeringar skotsk whisky ligger tonvikten i dag på Islaywhisky. Av 100 klubbade poster märks särskilt destillerier som Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich och nedlagda Port Ellen.

Champagnen som sjönk

Decemberauktionen inleddes som sig bör med en dag ägnad åt champagne. Först ut av 401 poster var en flaska med en alldeles särskild historia; Heidsieck Monopol Goûte Americain 1907. Här är en champagne som var tänkt för det ryska hovet. Champagnen forslades mitt under första världskriget med galeasen Jönköping. Båten gick i kvav utanför finska kusten 1916 då den hamnade i vägen för en tysk ubåt.

När flaskan drygt åttio år senare bärgades blev den tillsammans med övrig last föremål för en kapplöpning mellan två konkurrerande bärgningsteam som slutade i handgemäng och rättegång. Den dyrbara champagnelasten? Den skingrades för vinden.

Visst låter det som stoff för en klassisk äventyrsfilm? Men det var nog snarare flaskans fina skick och ursprung som ledde till en intensiv budgivning med ett klubbat pris på 21 000 kronor.

I utbudet syntes också ett flertal årgångar från klassiska champagnehus som bland andra Krug, Salon och Taittinger, och framför allt hela sjutton årgångar av Moët & Chandons Dom Pérignon.
Av mer småskalig, trendriktig och terroirinriktad champagne kan noteras att Jacques Selosses sällsynta Collection Lieux-Dits klubbades för 16 500 kronor, 129 procent över utropspriset.
Dessa sex champagner är från små vingårdslägen i sex olika byar. Några av dem kommer från så små vingårdslotter att de knappt fyller ett ekfat per år.

Som avslutning kan lyftas fram en föregångare till denna typ av vingårdsspecifik champagne: Krugs Clos du Mesnil, vars första årgång 1979 nu klubbades för 32 000 kronor. En sällsynt champagne och årgång som bara har funnits med fyra gånger tidigare i Systembolagets dryckesauktioner.

 

Se katalogen hos Bukowskis

Katalogen med samtliga föremål hittar du här!
Systembolagets dryckesauktion - D008 December