Information till besökare

Våra dryckesprovningar i butik är fortsatt pausade. Vi följer löpande myndigheternas rekommendationer och återkommer när vi kan öppna för provningar igen.

Prova olika öltyper

Att prova dryck – färg, doft och smak

Att känna dofter och beskriva hur exempelvis ett öl eller vin smakar går att träna upp. Här ger vi lite tips.

En provningsserie kallas ”flight”

Fyra till sex olika drycker ett rimligt antal när du provar. En sådan serie brukar kallas flight i provningssammanhang. Vill du prova fler drycker, säg åtta, då är det bra att dela upp dem i två flighter (fyra i varje). Det är lättare att hålla koll på de olika glasen/dryckerna och sina noteringar.

Börja från vänster

När man provar är det tradition att alltid börja med det glas som står längst till vänster. Ett tips är att börja med de minst smakrika dryckerna och avsluta med de som antas har mer smak. Exempelvis om du vill jämföra röd bourgogne med bordeaux är det bra att starta med vinerna från bourgogne då de är gjorda på pinot noir och är mindre fylliga och inte är lika sträva som bordeauxvinerna. Det är också bra att börja med de torra och avsluta med de söta, när du provar vita viner, cider eller öl.

Prova i tre steg:

 

Utseende
Första steget är att analysera färgen. Luta glaset cirka 45 grader från dig, mot exempelvis vitt papper, för att se både dryckens kant och mitt bättre. Klar eller grumlig (kan exempelvis avslöja om vinet är ofiltrerat eller inte)? Är färgen tät eller ser man igenom färgen – syrah/shiraz ger mycket färg medan pinot noir ger ljusare viner. Färgen kan också ge indikation på om exempelvis vinet har mognad (rödbrunt eller mer orangegult för vita).

Doft
Genom att snurra glaset syresätter du drycken och dofterna blir tydligare. Stick ner näsan, och du kan även luta glaset lite för att dofta med olika vinklar. Reflektera vilka dofter du associera drycken med. I vinets värld är det frukter och bäraromer som brukar användas – svarta vinbär för cabernet sauvignon, björnbär för syrah och hallon för pinot noir. Eller växtlighet, vinbärsblad och nässlor för sauvignon blanc för att nämna exempel.

När det gäller öl så använder man, förutom frukter och kryddord, även ord som knäckebröd, kavring, ljust bröd och så vidare, för att beskriva ölets maltighet. Det vill säga det som kommer från råvaran – oftast korn och/eller vete.

Smak
Sist smakar du på drycken. Skölj runt så den kommer i kontakt med hela munnen. Det vi är ute efter är att bena ut är om vinet är friskt/syrligt, strävt eller mjukt, sött eller utan sötma? Det är också intressant om vinet är fylligt (tänk på outspädd saft) eller lättare i smaken. Aromorden brukar vara de samma som i doften, men inte alltid.

När det gäller öl är det beskan som kanske är enklast att beskriva, låg beska eller mycket hög beska (Systembolaget anger liten, måttlig, tydlig och påtaglig beska på hylletiketterna och på webben). Sötma och fylligheten i ölet är intressant att analysera. En ljus lager är mindre fyllig än till exempel en porter. Sötman känner man på yttersta tungspetsen.