Information till besökare

Våra dryckesprovningar i butik är fortsatt pausade. Vi följer löpande myndigheternas rekommendationer och återkommer när vi kan öppna för provningar igen.

Prova ale

Prova olika ale

Här är en provning med sex olika alestilar och är tänkt att visa på bredden av olika ale.

Vi delar in ale i brittisk-amerikansk stil, belgisk stil och tysk ale. Här får du förslag på en övergripande provning som visar bredden bland ale.

Ale i olika stilar

Här upptäcker du bredden. Hur belgisk ale smakar mycket av jäsningen, brittisk ale mycket från malten, amerikansk ale från humlen sam tysk ale med sin fruktiga stil. Du behöver:

  • Mörk belgisk ale
  • Ljus belgisk ale
  • IPA med mycket beska
  • Brittisk pale ale
  • En altbier
  • En black IPA

 Provning:

1. Titta på alla öl var och en för sig. Notera om färgen är ljus eller mörk och hur skummet beter sig.
2. Diskutera färgen – vad kan färgen antyda?
3. Dofta på alla sex öl var och en för sig. Hur är doften? Liten eller stor? Vad doftar det? Fruktigt, maltigt, kryddigt? Kanske knäckebröd, majs, tropisk frukt, citrus eller mer örtigt?
4. Diskutera doften – vad kan doften antyda? Rostad malt? Modern, aromatisk humle eller klassiskt örtig?
5. Smaka på ölen, återigen var och en för sig. Är ölen lätta eller fylliga, torra eller har de sötma? Hur beska är de? Dofterna ni kände, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp?
6. Gå igenom ölen gemensamt. Jämför gärna din egen doft- och smakbeskrivning med Systembolagets.

Våra ölstilar

Det finns en mängd olika ölstilar i världen. Vi har kokat ner dem till ungefär 60 olika. Här kan du lära dig mer om de olika ölstilarna.

Tips

Hitta ölen med hjälp av filtreringen i sökfunktionen. Spottkoppar kan vara bra för de som önskar. Undvik helst parfym och rakvatten då det "stör" doftsinnet.