Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Information till besökare
Under rådande omständigheter har vi beslutat att skjuta upp höstens provningsdatum tills vidare. Vi återkommer med mer info när vi kan öppna upp för dryckesprovningar i butik.
Prova öl till mat

Prova öl och mat ihop

Hur påverkar ölets beska maten? Och matens smaker ölets beska? Det kan du lära dig med den här provningen.

Beska

Öl är oftast lättare att kombinera med mat än vin. Det du behöver ha lite koll på är ölets beska som påverkar upplevelsen av hela kombinationen. Grundsmaken beska känner du tydligast bak på-, och sidorna av tungan.

Det du behöver i mat- och ölväg

  • Välsaltade popcorn (salt)
  • Bearnaisesås (fett)
  • Inlagd jalapeño (hett)
  • Crabsticks (umami)
  • Mörk choklad, 85-procentig kakao (beska)
  • Maränger (sötma)
  • Veteöl med liten beska (Hefeweizen)
  • Ale med tydlig eller påtaglig beska (förslagsvis IPA)

Gör så här:

1. Prova av dryckerna och notera beskan.
2. Prova sedan av maten: salt, sött, umami, fett och så vidare.
3. Prova sedan av varje grundsmak mot ölen. (Svälj gärna maten innan du provar ölen). Vad händer och vad skiljer kombinationerna åt, mer beskt, mindre beskt? Gör en liten notering för varje kombination.

Slutsatser

När det gäller vad som är gott eller inte finns inga rätt eller fel. Däremot finns det vissa förväntade resultat kring hur mat och dryck påverkar varandra sensoriskt.

Sälta i maten = minskad upplevelse av beska i drycken. Tycker du ölen är för besk – prova att salta lite på maten.

Fett i maten = minskad upplevelse av beska i drycken. Därför behöver du inte vara "livrädd" för besk öl till fet mat, exempelvis husmanskost.

Hetta i maten = ökar upplevelsen av beska i ölet. Därför kan öl med liten beska vara att föredra mot en väldigt besk öl till exempelvis indisk curry.

Umami i maten = ölen upplevs som beskare. Mat med mycket umami kan behöva en öl med lite sötma för att få harmoni mellan mat och dryck.

Beska i maten = eftersom beska är den enda grundsmak som förstärker sig själv kommer ölen upplevas som beskare ihop med besk mat. Beska är vanligt i bland annat salladssorter och vissa örter.

Sötma i maten = ölet upplevs som beskare och mindre sött. Mat med sötma passar därför bra ihop med en öl med liten beska och med sötma.

Tips inför provningen

En liten flaska eller burk, (33 cl), räcker till 4 personer vid en provning. Undvik gärna parfym eller rakvatten. Ett bra tips är att ha spottkoppar till de som önskar.