Prova öl beska

Prova öl med olika beska

Beska är en tydlig grundsmak och man kan "hata" den eller "älska" den. Här är förslag på en provning för att märka skillnaden i graden av beska.

Du behöver:

Fyra öl med ungefär samma sötma (här 1-2 på sötmaklockan) och olika mycket beska. Du kan filtrera på beska under Sök dryck och "smakklockor".

  • En ljus lager med liten beska
  • En ljus lager med måttlig beska
  • En ljus lager med tydlig beska
  • En ljus lager eller ale med påtaglig beska
  • Spottkoppar för de som önskar.

Du behöver också Systembolagets färg, doft- och smakbeskrivning samt smakklockor för de öl ni valt. Smakbeskrivningar hittar ni i ölens produktinformation. Det går även bra att spara ölen i en lista och skapa ett protokoll utifrån den. 

Gör så här:

1. Titta på alla fyra öl var och en för sig. Notera om färgen är ljus eller mörk och hur skummet beter sig.
2. Diskutera färgen – vad kan färgen antyda?
3. Dofta på alla fyra öl var och en för sig. Hur är doften? Liten eller stor? Vad doftar det? Fruktigt, maltigt, kryddigt? Kanske knäckebröd, majs, citrus eller maskrosblad?
4. Diskutera doften – vad kan doften antyda?
5. Smaka på ölen, återigen var och en för sig. Fokusera särskilt på beskan – hur känns den i munnen – är den angenäm? Är ölen lätta eller fylliga, torra eller har de sötma? Dofterna ni kände, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp?
6. Gå igenom ölen gemensamt. Jämför gärna egen doft- och smakbeskrivning med Systembolagets.

Kom ihåg

Inget är rätt eller fel i provningssammanhang. Du upplever det du upplever utifrån erfarenhet och kunskap. Men det är givande att reflektera och diskutera med andra om hur dryckerna doftar och smakar.